Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Killers (Robert Siodmak, US 1946)

The Killers

Robert Siodmak / US, 1946 / 105 min.

De Duitser Robert Siodmak, begin jaren veertig naar de VS geëmigreerd, had er al twaalf Amerikaanse films opzitten toen hij in 1946 The Killers regisseerde. Een fatalistische gangsterfilm met stijlvolle echo's van Duits expressionisme.

poster The Killers (Robert Siodmak, US 1946)

The Killers wordt wel de 'Citizen Kane of Noir' genoemd. In het gelijknamige korte verhaal van Ernest Hemingway dat de basis vormt van The Killers, krijgt een uitgerangeerde bokser bezoek van twee huurmoordenaars. Waarom hij zich zonder slag of stoot laat liquideren, wordt duidelijk wanneer een verzekeringsagent en een politieman zich in zijn duistere verleden verdiepen.

In dit meesterwerk van genrespecialist Robert Siodmak maakt Burt Lancaster zijn debuut als archetypische antiheld, de man die alle hoop heeft laten varen. Ava Gardner speelt de vrouw die hem op de rand van de afgrond het beslissende zetje geeft. In flashbacks zien we hoe de ex-bokser stap voor stap op zijn noodlot afkoerst.

Regisseurs John Huston en Richard Brooks schreven zonder vermelding mee aan het scenario van Anthony Veiller. Veillers Oscarnominatie bleef, evenals die voor beste regie, muziek en montage, overigens onverzilverd.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Robert Siodmak

Productiejaar

1946

Productieland(en)

US

Originele titel

The Killers

Lengte

105 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still The Killers (Robert Siodmak, US 1946)
still The Killers (Robert Siodmak, US 1946)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op