Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Maltese Falcon (John Huston, US 1941)

The Maltese Falcon

John Huston / US, 1941 / 101 min.

Dashiell Hammett, pionier van de hard-boiled detective, publiceerde zijn beroemdste roman The Maltese Falcon in 1930. Na twee eerdere verfilmingen waagde debutant John Huston zich in 1941 aan nóg een versie. De geboorte van de film noir was een feit.

poster The Maltese Falcon (John Huston, US 1941)

Een mysterieuze vrouw loopt het kantoor van een detective binnen en vraagt om zijn hulp. Het is het begin van een intrige vol dwaalsporen en haarspeldbochten, waarbij de detective, Sam Spade, onnavolgbaar vertolkt door Humphrey Bogart, zich voortdurend op het verkeerde been laat zetten. En mét hem de kijker, die over even weinig kennis beschikt als de hoofdpersoon.

Uiteindelijk draait het bij regisseur/scenarist John Huston niet om het begeerde beeldje uit de titel, maar om een ontgoochelend pessimistisch mensbeeld. "In de eerste plaats vereenzelvigde ik me met het Sam Spade-personage. De mentaliteit en filosofie van Hammett stonden dicht bij me", verklaarde hij decennia later in een interview. De plot mag labyrintisch zijn, de boodschap van de film is helder: de mens wordt gedreven door hebzucht en eigenbelang, en ja, daarbij gaat hij net zo makkelijk over lijken.

Double bill: The Maltese Falcon + Miller's Crossing

Schrijver Dashiell Hammett stond niet alleen aan de wieg van The Maltese Falcon, zijn werk was ook een inspiratiebron voor de neo-noir Miller's Crossing van de Coen Brothers. Op 9 juli worden beide films ingeleid door filmmaker Martin Koolhoven.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violence

Regisseur

John Huston

Productiejaar

1941

Productieland(en)

US

Originele titel

The Maltese Falcon

Lengte

101 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still The Maltese Falcon (John Huston, US 1941)
still The Maltese Falcon (John Huston, US 1941)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op