Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Touch of Evil (Orson Welles, US 1958)

Touch of Evil

Orson Welles / US, 1958 / 111 min.

‘De grootste B-film ooit gemaakt’, zo is Orson Welles’ film noir Touch of Evil wel genoemd. Welles speelt de morsige, corrupte politieagent die een onverklaarbare moord moet oplossen in een verlopen Mexicaans grensstadje. Het fabelachtige openingsshot is een nauwelijks geëvenaard stilistisch hoogstandje.

poster Touch of Evil (Orson Welles, US 1958)

Orson Welles' schitterende noir-melodrama is gebaseerd op de pulpthriller Badge of Evil van Whit Masterson, dat vol waanzin zit en een intense interraciale verhouding neerzet. Welles geeft in Touch of Evil een van zijn meest Shakespeariaanse performances als de ouder wordende, corrupte Captain Quinlan, hoofdcommissaris van een klein Amerikaans stadje aan de grens met Mexico.

Charlton Heston speelt Vargas, een idealistische Mexicaanse politieagent die net is getrouwd met Susan (Janet Leigh). Quinlan zet de plaatselijke drugsbende in om Susan zwart te maken: ze wordt aangevallen in een afgelegen hotel en als een vermeende drugsverslaafde voorgesteld. Wie in de buurt komt van Quinlan wordt zelf besmeurd met het pure kwaad, in dit verlopen grensstadje waar alles mogelijk is.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Orson Welles

Productiejaar

1958

Productieland(en)

US

Originele titel

Touch of Evil

Lengte

111 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Touch of Evil (Orson Welles, US 1958)
still Touch of Evil (Orson Welles, US 1958)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op