Skip to content

Onderzoeksprojecten

Eye is als partner betrokken bij verschillende (inter)nationale (onderzoeks)projecten die noodzakelijk zijn voor het kunnen blijven toepassen van innovatieve methodes bij het restaureren, digitaliseren en ontsluiten van de collectie.

Still uit Le royaume des fleurs (1914, regisseur onbekend).
Still uit Le royaume des fleurs (1914, regisseur onbekend).

Lopende projecten

Perverse Collecties: Bouwen aan Europa’s Queer en Trans Archieven (2023-2025)

Het onderzoeksproject Perverse Collecties: Bouwen aan Europa’s Queer en Trans Archieven (PERCOL) richt zich op de evolutie van Europa’s LGBTQ+-archieven door de groei van queer- en transarchieven in kaart te brengen, van de jaren 1970 tot heden. Het doel is om wetenschappers, leden van de queer- en transgemeenschap en GLAM (Galleries, Libraries, Archives, Museums)-medewerkers een kritisch en genuanceerd begrip te bieden en om duurzame strategieën te ontwikkelen voor de bescherming van de LHBTIQ+-geschiedenis.

Eye begeleidt binnen dit project een postdoc-onderzoeker bij zijn onderzoek naar de collectie. Het PERCOL-project wordt geleid door de Universiteit van St Andrews en de Universiteit Maastricht.

Andere partners in dit project zijn onder andere het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Black Queer Archive (Nederland), Bishopsgate Institute (Verenigd Koninkrijk), Museo Reina Sofia (Spanje), Háttér Society (Hongarije), The Norwegian archive for queer history (Noorwegen) en Schwules Museum (Duitsland).

Narratives from the long tail: transforming access to audio-visual archives (2021-2025)

Het interdisciplinaire onderzoeksproject Narratives from the long tail: transforming access to audio-visual archives (2021-2025) combineert de expertise van vier vooraanstaande academische partners op het gebied van machine learning, visuele analyse, digitale museologie en filmarchivering. Het project slaat een brug tussen de academische wereld, archieven, musea en de samenleving en onderzoekt de uitdagingen omtrent de publieke toegankelijkheid van grootschalige audiovisuele archieven.

Dit project is ontstaan vanuit het Laboratorium voor Experimentele Museologie (eM +), École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), de Universiteit van Zürich en de Universiteit van Amsterdam (UvA), in samenwerking met Radio Télévision Suisse, het Montreux Jazz Festival Archief, en Eye Filmmuseum. Prof. Giovanna Fossati zal het projectteam vanuit de UvA en Eye leiden.

Still uit La chenille de carotte (1911, regisseur onbekend).
Still uit La chenille de carotte (1911, regisseur onbekend).
Still uit Le royaume des fleurs (1914, regisseur onbekend).
Still uit Le royaume des fleurs (1914, regisseur onbekend).

Afgeronde projecten

Materialen in beweging: een conserveringsstrategie voor analoog Nederlands animatie-artwork uit de periode 1930–2000

Netwerk voor Experimentele Media Archeologie

SEMIA

A Million Pictures: Magic Lantern Slides Heritage as Artefacts in the Common European History of Learning

Data-Driven Film History: a demonstrator of Eye's Jean Desmet Collection

MediaNow

ABCinema

CogNovo

FORWARD

Wil je meer weten over de onderzoeksprojecten waar we bij betrokken zijn?

Neem contact op met Eye Academisch: eyeacademic@eyefilm.nl