ontdek het gebouw

Op 4 april 2012 opende Eye zijn deuren aan de noordelijke IJ-oever van Amsterdam. Het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects maakte een spectaculair ontwerp dat door pers en publiek enthousiast is ontvangen.

over Eye

Liefde voor film
Eye Filmmuseum is het enige museum voor film en de kunst van het bewegend beeld in Nederland. Onze collectie omvat meer dan 50.000 Nederlandse en internationale films en een veelvoud aan affiches, foto’s, filmapparatuur, boeken en persoonlijke archieven, waaronder de vermaarde Unesco-werelderfgoedcollectie van filmpionier Jean Desmet. Eye bewaart, restaureert en presenteert film; van klassiekers, kaskrakers en vroege avant-gardefilms tot en met de allernieuwste VR-experimenten.

In het iconische gebouw aan het IJ organiseert Eye tentoonstellingen op het grensvlak van film en beeldende kunst en filmprogramma’s die licht werpen op de allervroegste filmgeschiedenis tot aan de meest actuele ontwikkelingen in de maatschappij. We tonen film in al zijn diversiteit en promoten de Nederlandse film en filmcultuur in binnen- en buitenland. Met educatieve programma’s stimuleren we het begrip van en de liefde voor film. Dat doen we in samenwerking met het onderwijs en de filmindustrie.

architectuur

Oog, meeuw of veertje
Het ontwerp van de Oostenrijkse architecten Delugan Meissl Associated Architects is een eerbetoon aan de film zelf; een spel van licht en donker, ontworpen op de kracht van het beeld. Eens gezien, altijd op het netvlies. De een ziet in het gebouw een meeuw die is neergestreken op de oever van het IJ, de ander een oog.

“Bouwen op de grens van land en water vraagt om interessante architectuur. Daarin zijn de architecten geslaagd. Het gebouw is erg mooi van vorm en beweging in relatie tot de voormalige Shell toren. Of er een veertje is neergedwarreld tussen al die rechte bouwblokken. Ik denk dat dit spannende, haast erotische gebouw mensen kan verleiden de oversteek te maken.” (De Nederlandse architect Cees Dam)

‘We hopen niet op een wonder, we zetten er een neer’
Dat waren de woorden van directeur Sandra den Hamer van Eye drie maanden voor de opening in 2012. Het gebouw staat voor de helft op nieuw land. Dat werd aangelegd als onderdeel van het stedebouwkundigplan voor de woonwijk Overhoeks, pal naast Eye. In de zomer van 2009 begon de bouw met de vorming van 345 heipalen die het gebouw moesten dragen. Deze klus werd door de heiers met bijzondere belangstelling uitgevoerd. Er zaten namelijk palen bij van een lengte en diameter die zij nog niet eerder onder handen hadden gehad. Sommige palen reiken tot 21 meter onder NAP.

Duizend ton staal
Eén gigantische puzzel, zo kan de bouw van Eye zonder overdrijven worden getypeerd. Vooral de twee enorme en ver uitstekende delen van het gebouw vereisten een speciale aanpak. Aan de zuidoostkant steekt de top van het gebouw maar liefst 35 meter voorbij de voet. Aan de andere kant is dat 15 meter. Voor het middendeel van het gebouw, waar het restaurant en de grote tentoonstellingsruimten waren voorzien, streefden de architecten naar een zo groot mogelijk open ruimte zonder kolommen die het zicht zouden bederven. Het gebouw is in drie delen grotendeels opgetrokken uit een staalconstructie waarvoor in totaal duizend ton staal is gebruikt.

Groot en toch behaaglijk
Binnen in het gebouw staat staat niets recht en haaks op elkaar. De wanden staan allemaal onder verschillende hoeken ten opzicht van elkaar en van de vloer. Hetzelfde geldt voor de plafonds die ook uit een vouwwerk van vlakken onder uiteenlopende hellingshoeken bestaan. Warme materialen, de ruimte lichtinval en de volledig akoestische plafonds geven je in deze gigantische ruimte toch een behaaglijk gevoel. De bijzondere Starbricklampen van de Deense ontwerper Olafur Eliasson zorgen ook ’s avonds voor een aangename sfeer. In de bioscoopzalen overheersen de kleuren grijs, zwart en paars. In Cinema 4 is een wanddecoratie in art-decostijl aangebracht geïnspireerd op de voormalige Parisien-bioscoop in Amsterdam.

Lees meer in de uitgave Eye, in een oogopslag

rondleidingen
U kunt reserveren voor groepsrondleidingen over de architectuur van ons gebouw. Ook is het mogelijk om een rondleiding door de lopende tentoonstelling te krijgen. 

dagje naar Eye

Eye wil film op de meest uiteenlopende manieren voor het voetlicht brengen. Dat doen we in vier jaarlijkse tentoonstellingen, in onze vier bioscoopzalen, met workshops voor kinderen en in onze vaste presentatie. Onze winkel is een mekka voor elke filmfan en in het café-restaurant met terras aan het water is het heerlijk toeven. 

bereikbaarheid en bezoek

toegankelijkheid mindervaliden
Eye is toegankelijk voor mindervaliden en rolstoelen. Op de begane grond rechts naast de trap van de hoofdentree is een deur die toegang geeft tot een lift. Via de lift kunt u alle verdiepingen van het gebouw bereiken. Wij hebben in het gebouw één rolstoel en één rollator beschikbaar.

plan je bezoek
Informatie over bereikbaarheid, toegankelijkheid en meer, zie de plan je bezoek-pagina. 

Bekijk Eye op Google Maps.

Bekijk onze actuele filmprogrammering

architectuur tour

Jip van My Daily Shot of Culture neemt je via Thuismuseum mee in Eye.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

virtuele tour

Nog niet in Eye rondgekeken? Gebruik Google Maps en 'wandel' alvast door het gebouw.

in vogelvlucht

Bekijk de buitenkant van Eye vanuit alle hoeken met deze prachtige drone-opname. 

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier