Skip to content

Onderzoek

Eye faciliteert onderzoek naar de Nederlandse filmcultuur en de eigen collectie in het bijzonder. Onze catalogi zijn online toegankelijk, net als een gedeelte van onze films. Voor het digitaal inzien van alle gedigitaliseerde films en andere collectiematerialen kun je terecht in onze Eye Study.

Still uit Uit het rijk der kristallen (J.C. Mol)
Still uit Uit het rijk der kristallen (J.C. Mol)

Collectiecatalogus

Films, setfoto’s, affiches, publiciteitsdossiers, toverlantaarnplaten - al deze collectieobjecten zijn terug te vinden in onze collectiecatalogus CE (Collection Eye). In deze catalogus is informatie over elk item in de collectie van Eye opgenomen. CE is overal toegankelijk, maar buiten Eye zijn de films en afbeeldingen afgeschermd vanwege de auteursrechten. In de Eye Study is het wél mogelijk om films en afbeeldingen te bekijken. Een groot deel van het digitale materiaal is in de Eye Study te bekijken.

Bibliotheekcatalogus

Eye beheert de grootste filmbibliotheek van Nederland, die doorzoekbaar is via de bibliotheekcatalogus. Boeken, festivalcatalogi, tijdschriften en artikelen: alle materialen zijn in te zien in de Eye Study.

Eye Study

In de Eye Study heb je toegang tot al het gedigitaliseerde materiaal uit de collectie. De Eye Study beheert daarnaast de bibliotheekcollectie met boeken en ontzettend veel filmtijdschriften.

Filmdatabase

Alles over de eerste decennia van de Nederlandse filmgeschiedenis en de plaats die onze collectie in deze periode inneemt vind je in onze filmdatabase. Inclusief films, biografische informatie en achtergrondartikelen over maatschappelijke ontwikkelingen. Ook is er veel aandacht voor films die verloren zijn gegaan.

Externe platforms

YouTube

Meer dan 2000 vroege films uit onze collectie zijn te zien op YouTube; elke week worden nieuwe titels toegevoegd.

Naar ons YouTube-kanaal

European Film Gateway

Honderden films en affiches uit onze collectie die direct of indirect gelinkt zijn aan de Eerste Wereldoorlog, zijn te bekijken op European Film Gateway.

Naar EFG

Open Beelden

We hebben 240 films uit de collectie op Open Beelden geplaatst, een mediaplatform dat toegang biedt tot audiovisuele collecties die eenvoudig hergebruikt kunnen (en mogen) worden.

Naar Open Beelden

WikiMedia

Ruim 200 films en foto's uit onze collectie staan op WikiMedia.

Naar WikiMedia

Eye Film Player

De Eye Film Player is het streamingplatform waar je on demand een groeiende selectie titels uit de collectie van Eye kunt bekijken.

Naar Eye Film Player

Vraag het onze collectiespecialisten

Heb je een vraag die onze databases te boven gaat, of wil je materiaal doneren? Neem contact op met één van onze collectiespecialisten.

Hoe kunnen we je helpen?