FIBER Festival: Alchemical Visions

Dubbele editie van EYE on Art voor het FIBER Festival, met een special over film en alchemie.

Alchemical Visions een cinematografische reis die het publiek inwijdt in de eeuwenoude zoektocht van de alchemisten naar de transformatie van materie. Een avond met filmhoogleraar Patricia Pisters, architect/kunstenaar Füsun Türetken, filmmaker Karel Doing, mediakunstenaars TeZ en Tarik Barri en geluidskunstenaar Mark Ijzerman.

Alchemical Visions is een introductie op het FIBER Festival (11-14 mei), dat dit jaar de relatie tussen kunst en alchemie onderzoekt. 

Bijna 4000 jaar lang hielden alchemisten zich bezig met de transmutatie van materie en de vastlegging van hun experimenten in woord en beeld. Steeds probeerden ze  de bouwstenen van de natuur te doorgronden, met de transmutatie van gewone metalen in zeldzame metalen als belangrijkste (symbolische) doel. 

Recentelijk is er een opleving van de interesse voor alchemie, het denken hierover en het kijken naar materie op verschillende schalen. Net als de oude alchemisten speculeren en experimenteren kunstenaars en filmmakers met nieuwe materialen. Ze experimenteren met natuurlijke processen, verbeelden het gedrag van materie op nano-schaal en tonen ons hoe de 21ste-eeuwse maatschappij nog steeds onlosmakelijk verbonden is met de transmutatie van zeldzame metalen.

Op het programma staan  experimentele films van o.a. Patricia Pisters, hoogleraar Filmwetenschap en Media Studies, architect/kunstenaar Füsun Türetken, kunstenaars Tarik Barri en TeZ en filmmaker Karel Doing. Mark IJzerman sluit de avond af met zijn audiovisuele tape-loop performance Presque Vu.

programma

  • Emerald Transmutations (2016), 19’00”, Ian Magor, D.N. Rodowick, Jacques Perconte, Polly Stanton, David Verdeure, Rosa Menkman, Patricia Pisters
  • Alchemic Dialogue. On The Most Powerful Catalyst On The Planet (2017), 10’00”, Füsun Türetken (TR/NL) – Fellow Het Nieuwe Instituut)
  • PLASM (2015), 10’00”, TeZ (IT/NL)
  • Matter of Perspectives (2017), 18’00”, Tarik Barri (NL)
  • Wilderness Series (2016), 13’38”, Karel Doing (NL)
  • Performance: Presque Vu (2016), 20’00”, Mark Ijzerman (NL)

Het merendeel van de films wordt geïntroduceerd door de makers.

Klik hier voor meer informatie