Bekijk trailer

phantom_thread_officiele_trailer_1_universal_pictures_hd

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Phantom Thread (70mm)

In zijn zwanenzang als acteur bundelt Daniel Day-Lewis opnieuw zijn uitzonderlijke krachten met Paul Thomas Anderson, in een waanzinnige rol als mode-ontwerper in de Londense jetset van de jaren 50.

Tien jaar na There Will Be Blood werken regisseur Paul Thomas Anderson en drievoudig Oscarwinnaar Daniel Day Lewis opnieuw samen. Ook ditmaal legt Day-Lewis een charismatische waanzin in zijn rol als de briljante Engelse couturier Reynolds Jeremiah Woodcock. Deze hooghartige misantroop heeft een minachting voor het gebrek aan integriteit dat hij in het Londen van de jaren vijftig om hem heen ziet, vooral bij de vulgaire, rijke vrouwen van wier klandizie hij afhankelijk is.

emotionele dominantie

Woodcock laat zijn oog vallen op een verlegen Duitse serveerster in het hotel waar hij toevallig verblijft. In deze Alma ziet hij een gratie en schoonheid die niemand anders had opgemerkt, zeker Alma zelf niet. Terwijl Woodcock zich steeds uitzinniger gaat gedragen, moet de gedweeë Alma nieuwe, onorthodoxe manieren vinden om emotionele dominantie over hem te krijgen.

groots en elegant

Phantom Thread is een studie naar cult-leiderschap te vergelijken met Paul Thomas Andersons The Master, en een portret van grootheidswaan en eenzaamheid zoals we die ook al zagen in Andersons magistrale There Will Be Blood. In de buitengewoon elegante production design en kostuums zien we invloeden van Joseph Losey, en ook Hitchcocks hand is te herkennen, met Alma als een soort Rebecca uit Hitchcocks gelijknamige film. Groots en surrealistisch: Day-Lewis' laatste rol stemt zowel euforisch als droef.

breedbeeld in EYE Filmmuseum

EYE draait als enige vertoner in de Benelux Phantom Thread op het royale 70mm-formaat (meer diepte, meer detail, rijke kleuren), de aspect ratio is 1 : 1.85. De vertoning sluit aan bij eerdere breedbeeldvertoningen in EYE van Paul Thomas Andersons The Master (2012) en Quentin Tarantino’s The Hateful Eight (2016). Het filmmuseum verzorgde ook 70mm-voorstellingen van historische breedbeeldfilms als Dune (1984), Dersu Uzala (1975) en War and Peace (1966). EYE is een van de weinige theaters in de Benelux die het 70mm-formaat nog kan vertonen. De 4K-DCP van Phantom Thread is ook in EYE te zien.

...ouderwets romantisch...Spannend...Een lust voor het oog... (***** NRC Handelsblad)

...ongekende klasse...prachtige rol...Anderson en zijn hoofdrolspeler brengen de wereld van Woodcock tot in de kleinste details tot leven... (***** De Telegraaf)

...fantastisch...een lust voor het oog...tot in de puntjes verzorgd...prachtige filmmuziek...een delicatesse...Kubrickachtige precisie, de Hitchcockiaanse spanning en een aan het Britse duo Powell and Pressburger ontleende verfijndheid...weelderig...een belevenis...Alma en Reynolds zijn geweldig aan elkaar gewaagd...Krieps is met haar komische talent en natuurlijke overwicht een ware ontdekking...Manville is fenomenaal...bedwelmend, boosaardig en erg grappig sprookje vol verrassingen-een rijke filmische traktatie die je rustig vaker kunt gaan zien om er elke keer meer door ingepakt te worden. (***** De Volkskrant)