The Battle of the Somme

In 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd tijdens de Slag om de Somme in Noord-Frankrijk een filmreportage gemaakt door twee Britse filmers. The Battle of the Somme vertelt het verhaal van één 'overzichtelijke' slag en schuwt daarbij de dramatische middelen niet. Met live orkest.

Deze 'documentaire' van de Official War Office Film blijkt, zoals recentelijk ontdekt werd, gedeeltelijk geënsceneerd te zijn. De film waarvoor materiaal van Franse maatschappijen als Gaumont en Pathé gebruikt werd (die cameralieden in dienst van het Franse leger hadden), bevat alle actie en dynamiek die het publiek wilde zien. Omdat 'The real war simply did not live up to the expectations of the motion pictures', werd de werkelijkheid een handje geholpen. The Battle of the Somme was een commercieel succes in de Verenigde Staten en Engeland.

Enkele jaren geleden is de film volledig gerestaureerd door het Imperial War Museum (IWM). Componiste Laura Rossi is gevraagd om nieuwe filmmuziek te schrijven. Voor de honderdjarige herdenking van de Slag om de Somme heeft het IWM een project opgezet onder de naam Somme100Film. Voor het eerst wordt dit optreden ook in Nederland opgevoerd, door het Projectorkest Somme 100 Noord onder leiding van dirigent Hildo Flierman.

De Britse componiste van de filmscore, Laura Rossi, is aanwezig bij de voorstelling.