Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

Virtual Dioramas

Op de groepstentoonstelling Virtuele Diorama’s laten zes Nederlandse kunstenaars zien hoe je de scheidslijn tussen oude en nieuwe media kunt herijken. De driedimensionale taferelen, waarin virtuele tableaux vivants, handgemaakte miniaturen en design worden gecombineerd, zijn te zien in de Room at the Top en de Project Space van Eye.

Diorama’s werden vaak gebruikt in (natuur)historische of etnografische musea: driedimensionale taferelen, vaak met een geschilderde achtergrond, met sculpturen op de voorgrond, voorzien van licht- en geluidseffecten.

Virtual Reality geeft een nieuwe dimensie aan het concept: je kunt je in de taferelen onderdompelen vanuit eigen perspectief. De 21ste-eeuwse diorama’s zijn ruimtelijke VR-ervaringen, zonder een in de tijd begrensd verhaal.

De tentoonstelling bestaat uit zes virtuele diorama’s. Te zien is het werk van:

Jasper de Beijer – The Exhibition, bewerking van 3D-scans die De Beijer maakte in diverse koloniale en etnografische musea. De virtuele tentoonstelling van tableaux vivants die voortdurend wordt opgebouwd en afgebroken terwijl de bezoeker erin rondloopt, reflecteert onze wisselende perceptie van de ander.

Daniël Ernst – Die Fernweh Oper (winnaar Gouden Kalf 2019). Ernst pioniert sinds 2013 in VR-ervaringen die hij als ‘diorama’s’ omschrijft. Première van het derde deel van de Fernweh Oper, over de operaster Asteria, die in een dramatische elegie de geliefde toezingt.

Celine Daemen – De opera van de vallende mens. Virtual Reality-opera en een serie handgemaakte miniaturen over eenzaamheid en een verdriet dat je plots, op een dag, kan overvallen; geïnspireerd op gesprekken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. 

Eva Gonggrijp – On EntreDe grootmoeder van Gonggrijp bouwde voor haar een poppenhuis, een bijna perfecte replica van haar eigen huis. Een groot deel van haar verborgen koloniale verleden, haar verliezen en dromen worden weerspiegeld in het poppenhuis.

Lotje van Lieshout – SuperfundLotje van Lieshout combineert VR met olieverfschilderijen van landschappen, in dit geval een imaginair vervuild natuurgebied in de VS.

Paula Strunden – Micro-Utopia: The Imaginary Potential of Home. Gebaseerd op utopische interieurs, historische schilderkunst en hedendaags design, gemaakt als reactie op de huisvestingscrisis in Londen.

samenwerking Church of VR     

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Church of VR - VR Days Europe, een driedaagse conferentie en tentoonstelling over VR, Augmented en Mixed Reality. Dit jaar is de vijfde editie van de conferentie die experts uit de hele wereld bijeenbrengt in workshops, seminars en lezingen. (https://vrdays.co/about/)

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z