Skip to content

The Vanishing Lady

Film is magie. In films kan alles wat in het echt niet kan. Van pratende apen tot superhelden met magische krachten. Deze special effects in film worden tegenwoordig veelal met computer of green screen gemaakt. Maar hoe ging dat vroeger, toen film pas net was uitgevonden?

In deze Kort voor kids ontdekken de kinderen de magie van film aan de hand van een van de eerste trucages uit de filmgeschiedenis.

Filmtrucs van George Méliès

Een green screen en een computer waren er in 1896 nog niet. Toch zat er al wel special effects in film. Uitgevonden door filmpionier en goochelaar George Méliès. Zo bedacht hij een manier om mensen te laten verdwijnen op beeld. Let maar eens goed op in de volgende film uit 1896. Hoe zou deze filmtruc werken?

Bekijk The Vanishing Lady (George Méliès, FR 1896)

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.
Still uit The Vanishing Lady (George Méliès, FR 1896)
Still uit The Vanishing Lady (George Méliès, FR 1896)

Méliès deed het zo: hij filmt eerst de vrouw, daarna zet hij de camera uit. Hij laat de camera op precies dezelfde plek staan. De vrouw loopt weg uit het beeld. Hij zet de camera weer aan. Dan lijkt het net of de vrouw onder het doek opeens verdwenen is.

Toeval

Méliès ontdekte deze truc bij toeval. Tijdens het filmen liep zijn camera vast. Na een minuutje deed de camera het weer en ging Méliès verder met filmen. Toen hij de film later terugkeek, leek het alsof een bus plotseling veranderde in een koets. De camera was gestopt toen er een bus in beeld was en weer gaan filmen toen er een koets stond.

In de film The Vanishing Lady (die je net zag) gebruikte hij deze truc voor het eerst expres. Zojuist heb je dus de een van de allereerste special effects uit de filmgeschiedenis gezien.

Opdracht: maak je eigen film met truc

Pak een smartphone of tablet met TikTok erop. Heb je geen TikTok, gebruik dan de gratis app You Cut Video Editor. Bedenk wat je wil je laten verschijnen of verdwijnen. Film eerst iets, druk dan op stop. Zet dat wat je wil laten verschijnen neer voor de camera, of haal weg wat je wil laten verdwijnen. Laat vervolgens de camera weer lopen en neem de rest van je film op. Let op: zet je camera goed stevig neer, op een statief bijvoorbeeld, en verander je kader niet. Je laat de camera dus op precies dezelfde plek staan, net als Méliès, dan lijkt het net echt.

Deel je film met ons!

Wil je jouw filmtruc met ons delen? Plaats je filmpje op Instagram of Facebook met #kortvoorkids en tag @eye_film.

credits

Kort voor kids wordt gemaakt door de Taartrovers en het onderwijsteam van Eye.

Filmcredits

The Vanishing Lady (Escamotage d'une dame au théâtre Robert Houdin) (George Méliès, FR 1896)

Filmthema

Vroege film en special effects

Leeftijd

8-12