Skip to content

65 Jaar Filmacademie: Joren Molter

De Filmacademie bestaat 65 jaar! Om dit te vieren krijgt Eye Filmmuseum toegang tot alle afstudeerfilms vanaf de start in 1958, waarvan sommigen sinds het eindexamen niet meer zijn vertoond. De films worden de komende jaren opgenomen in de collectie van Eye. Een selectie is te zien op de Eye Film Player. Wij spreken daarom kort met de makers. Joren Molter studeerde in 2016 af met In Kropsdam is iedereen gelukkig.

Door Michael Oudman25 juni 2024

Wat heeft de Filmacademie voor jou betekend?

“De kans om films te maken binnen de muren van de academie, te oefenen en te experimenteren als maker in een soort veilige omgeving. Hoewel het soms niet echt veilig voelt, omdat je hele lichting voortdurend over je schouders meekijkt, is het wel veilig in de zin dat je niet met grote budgetten van het Filmfonds werkt en je carrière niet op het spel staat als je film neergesabeld wordt door de pers. Niemand buiten de academie hoeft je eerste paar films te zien! Heerlijk. Bovendien krijg je meteen een netwerk van medestudenten waar je de rest van je leven profijt van hebt.”

Joren Molter (© Michel Rosendaal)

Joren Molter (© Michel Rosendaal)

“Toch heb ik ook wel kritiek. Je maakt eigenlijk te weinig films als regisseur op de academie. Je zou eigenlijk veel vaker moeten oefenen. Ik heb bijvoorbeeld nu pas het gevoel dat ik een eigen stijl heb ontwikkeld. Ik zou willen pleiten voor een verplicht tussenjaar voor regiestudenten, waarin ze elke week een filmpje maken. Zodat je nog vaker kunt leren van je fouten en je auteurschap beter kunt ontwikkelen”

“Niemand buiten de academie hoeft je eerste paar films te zien! Heerlijk.”

Joren Molter

Alleen nog maar films in ABN, of alleen nog maar films in het Gronings?

“In het Gronings! Ik vind de Nederlandse taal niet echt mooi, maar dat is niet waar het om gaat. Het gaat erom dat ik het heerlijk vind om in een vreemde wereld te duiken. De provincie vind ik spannender voor verhalen dan bijvoorbeeld de Randstad. Ik maak het liefst films in de periferie, daar spelen andere verhalen. Bovendien maken we films met overheidsgeld, en is het dan niet netjes om ook de verhalen van buiten de Randstad te vertellen? Of dat nou het grensgebied in België is zoals in mijn film Zomervacht of het platteland zoals in In Kropsdam is iedereen gelukkig. Ik had trouwens al wel een beetje de stempel van ‘die Groningse filmmaker’ gekregen. Ik dacht ooit dat Zomervacht
goed in Groningen kon afspelen, maar ik ben blij dat ik dat niet heb gedaan en dat ik me er een beetje van heb kunnen losmaken.”

Bekijk online

Kijk In Kropsdam is iedereen gelukkig gratis op de Eye Film Player.

Bezoek de Eye Film Player
still uit In Kropsdam is iedereen gelukkig (Joren Molter, NL 2016)

still In Kropsdam is iedereen gelukkig (Joren Molter, NL 2016)

still uit In Kropsdam is iedereen gelukkig (Joren Molter, NL 2016)

still In Kropsdam is iedereen gelukkig (Joren Molter, NL 2016)

Van welke film zou jij een remake willen maken?

“Geen enkele! De films die ik goed vind, zijn goed zoals ze zijn. Welke filmmaker wil nou een film maken die iemand anders al gemaakt heeft? Er zijn natuurlijk veel films die ik graag had willen maken. Ik ben bijvoorbeeld een groot fan van Sean Baker en Ulrich Seidl.”

Wat zou je nieuwe Filmacademie-studenten willen meegeven?

“Heb lef! Durf te experimenteren. Wees nieuwsgierig en durf vragen te stellen in je films die je niet per se hoeft te beantwoorden. Pas op voor moralisme, zoek de controverse op! Maak uitgesproken, harde keuzes. Zowel op narratief gebied als in je visuele benadering. Laat je niet van de wijs brengen door anderen! Ik heb liever dat je een film maakt waarbij je helemaal voor een bepaald idee gaat, maar daarmee totaal de plank misslaat, dan dat je saaie keuzes maakt omdat je bang bent dat mensen het niet leuk vinden. Voor mij is film maken net zoals het kokkerellen van soep. Iedereen lust die doorzichtige groentesoep die aangemaakt is met bouillon. Maar het is ook een saai en veilig soepje. Als ik uit eten ga, proef ik liever die hele uitgesproken rare soep, die misschien niet iedereen lekker vindt, maar wel heel authentiek is en me even meevoert naar een andere cultuur of plek.”

still uit In Kropsdam is iedereen gelukkig (Joren Molter, NL 2016)

still In Kropsdam is iedereen gelukkig (Joren Molter, NL 2016)

Eye Film Player

De Nederlandse Filmacademie bestaat 65 jaar. Stream op de Eye Film Player een bijzondere selectie afstudeerfilms uit 65 jaar Filmacademie-geschiedenis. Maandelijks wordt een film toegevoegd.

Bezoek de Eye Film Player