Skip to content

65 Jaar Filmacademie: Lotte Salomons

De Filmacademie bestaat 65 jaar! Om dit te vieren krijgt Eye Filmmuseum toegang tot alle afstudeerfilms vanaf de start in 1958, waarvan sommigen sinds het eindexamen niet meer zijn vertoond. De films worden de komende jaren opgenomen in de collectie van Eye. Een selectie is te zien op de Eye Film Player. Wij spreken daarom kort met de makers. Lotte Salomons studeerde in 2021 af met Verlangen.

Door Michael Oudman25 juni 2024

Wat heeft de Filmacademie voor jou betekend?

“Nou, wat een grote vraag! Het heeft voor mij betekend dat ik verliefd ben geworden op film. Ik was zestien toen ik mijn aanmelding deed, dus eigenlijk had ik nog niet echt een idee waarvoor ik mezelf aanmeldde. Pas daar ontdekte ik echt wat documentaire is, wat film kan doen, en hoe ik daarin kon ontdekken wie ik ben als maker. Ook als mens heeft het me ontwikkeld, omdat je op de opleiding de hele tijd reflecteert op jezelf. Heel veel, dus eigenlijk.”

Lotte Salomons (© Erwin Van Amstel)

Lotte Salomons (© Erwin Van Amstel)

Animatie of gefilmd beeld?

“Het maakt niet zoveel uit of je nu een animatie, documentaire of fictieregisseur bent. Het gaat over het verhaal dat je wil vertellen en de motivatie die je ervoor voelt. De vorm komt daar achteraan. Bij Verlangen werd het heel snel duidelijk dat we dat verhaal alleen in de vorm van een animatie zouden kunnen vertellen, en dat is ook wel de kracht ervan geworden.”

Bekijk online

Kijk Verlangen gratis op de Eye Film Player.

Bezoek de Eye Film Player
still uit Verlangen (Lotte Salomons, NL 2021)

still Verlangen (Lotte Salomons, NL 2021)

still uit Verlangen (Lotte Salomons, NL 2021)

still Verlangen (Lotte Salomons, NL 2021)

“Mensen vergeten weleens dat alles subjectief is, en elke film wordt bekeken door de ogen van de maker.”

Lotte Salomons

Regisseren of juist laten gebeuren?

“Niets is de echte rauwe werkelijkheid. Mensen vergeten weleens dat alles subjectief is, en elke film wordt bekeken door de ogen van de maker. Maar er is wel een soort regel dat als je een documentaire maakt, dat mensen automatisch geloven – vooral in observerende documentaire – dat het dicht bij de waarheid ligt. Die aanname moeten we wel waarborgen, helemaal voor de personages die we voor de camera hebben. Als je de afspraak over de vorm duidelijk maakt aan de kijker, mag je daar je vrijheid in nemen.”

Alle films die je nu maakt mogen nog maar één thema hebben, welk zou dat zijn en waarom?

“Dat zou de ouder-kindrelatie zijn. Dat is een thema dat me al een tijd raakt. Al mijn films gaan daar tot nu toe op de een of andere manier wel over. Over het onderdrukken van emoties, bijvoorbeeld.”

still uit In Kropsdam is iedereen gelukkig (Joren Molter, NL 2016)

still In Kropsdam is iedereen gelukkig (Joren Molter, NL 2016)

Eye Film Player

De Nederlandse Filmacademie bestaat 65 jaar. Stream op de Eye Film Player een bijzondere selectie afstudeerfilms uit 65 jaar Filmacademie-geschiedenis. Maandelijks wordt een film toegevoegd.

Bezoek de Eye Film Player