Skip to content

65 Jaar Filmacademie: Milou Gevers

De Filmacademie bestaat 65 jaar! Om dit te vieren krijgt Eye Filmmuseum toegang tot alle afstudeerfilms vanaf de start in 1958, waarvan sommigen sinds het eindexamen niet meer zijn vertoond. De films worden de komende jaren opgenomen in de collectie van Eye. Een selectie is te zien op de Eye Film Player. Wij spreken daarom kort met de makers. Milou Gevers studeerde af in 2020 met haar film Waarom bleef je niet voor mij?

Door Michael Oudman25 juni 2024

Wat heeft de Filmacademie voor jou betekend?

“Heel veel. Voordat ik naar de Filmacademie ging heb ik antropologie gestudeerd. Daarna had ik wel veel kennis, maar wist ik niet goed wat ik ermee moest doen. Op de Filmacademie heb ik de skills gekregen om die kennis in te zetten. Als kind zat ik op een filmclub in mijn buurt waar ik met een klein jaren-90-cameraatje al filmpjes maakte, maar doordat ik bij mijn ouders zag dat een creatief beroep behalve leuk ook zwaar en onzeker is, heb ik het lang niet als optie gezien om zelf iets creatiefs te gaan doen. Na mijn studie antropologie was ik wel klaar voor wat avontuur, en ben ik naar de Filmacademie gegaan. In het begin leerde ik zoveel regels die horen bij filmmaken waar ik graag aan wilde voldoen, dat ik alleen hele saaie dingen maakte. Na een tussenjaar heb ik dat los kunnen laten, en zo heb ik Waarom bleef je niet voor mij? kunnen maken.”

Milou Gevers (© Derk-Jan van Dijk)

Milou Gevers (© Derk-Jan van Dijk)

“In het begin leerde ik zoveel regels die horen bij filmmaken waar ik graag aan wilde voldoen, dat ik alleen hele saaie dingen maakte.”

Milou Gevers

Je lijkt graag taboes te willen doorbreken.

“Dat is niet expres. Waarom bleef je niet voor mij? maakte ik tien jaar nadat mijn moeder was overleden, en in die tien jaar daartussen ben ik nauwelijks met haar overlijden bezig geweest. De film heeft veel betekend voor mij en mijn familie. Voor de film vroeg ik me af of ik op mijn moeder lijk en ook depressief of manisch kan worden. En of ik zelf moeder moest worden. Uiteindelijk heeft de film ruimte gemaakt om minder bang te zijn, waardoor ik nu een dochter heb. In die tijd heb ik ook het boek van Orna Dornath gelezen, waardoor ik Spijtmoeders heb kunnen maken. Eigenlijk gaan mijn films meer over ouder-kindrelaties, niet per se over taboes.”

Bekijk online

Kijk Waarom bleef je niet voor mij? gratis op de Eye Film Player.

Bezoek de Eye Film Player
still uit Waarom bleef je niet voor mij? (Milou Gevers, NL 2020)

still Waarom bleef je niet voor mij? (Milou Gevers, NL 2020)

still uit Waarom bleef je niet voor mij? (Milou Gevers, NL 2020)

still Waarom bleef je niet voor mij? (Milou Gevers, NL 2020)

Regisseren of fly on the wall?

“Ik gebruik veel animatie in mijn films, dus dat moet je wel regisseren. Daarnaast vind ik het fijn dat je als maker zelf een verhaal kunt vertellen, waarin je kunt sturen.”

Stel, documentaires worden verboden door het nieuwe kabinet. Wat zou je dan gaan doen?

“Wat ik heel erg leuk vind aan documentaires maken is het interviewen, dus dan zou ik bijvoorbeeld willen schrijven. Of ik zou mensen wel les willen geven in gesprekstechnieken en communicatiemethodes, dat vind ik heel interessant. In het normale leven zou ik het liefst ook iedereen willen ondervragen, maar dan is het toch gepaster om je te houden aan de sociale codes van een heen-en-weer gesprek.”

still uit In Kropsdam is iedereen gelukkig (Joren Molter, NL 2016)

still In Kropsdam is iedereen gelukkig (Joren Molter, NL 2016)

Eye Film Player

De Nederlandse Filmacademie bestaat 65 jaar. Stream op de Eye Film Player een bijzondere selectie afstudeerfilms uit 65 jaar Filmacademie-geschiedenis. Maandelijks wordt een film toegevoegd.

Bezoek de Eye Film Player