Skip to content

De keuze van… Noël Loozen

Het is vijftig jaar geleden dat in Parijs de beroemde studentenopstand van ’68 plaatsvond. In het kader hiervan programmeert Eye films uit ’68: You Say Want a Revolution. Noël Loozen – zelf dwarse filmmaker met een geheel eigen filmstijl – tipt twee films uit dit filmprogramma.

Door Exposed redactie16 mei 2018

Still uit 2001: A Space Odyssey (1968, Stanley Kubrick)
Still uit 2001: A Space Odyssey (1968, Stanley Kubrick)

2001: A Space Odyssey – 16 mei 20:30 uur

Pas na een half uurtje horen we een zinnetje tekst… Deze film is een audiovisueel kunstwerk die je mijns inziens echt moet beleven in de bioscoop. Dit meesterwerk bevat heel veel symboliek, waardoor de film geen moment verveelt; je zit met zoveel vragen opgescheept.

A Space Odyssey is een prachtige toekomstvisie uit 1968 en heel interessant om met de kennis van nu te gaan bekijken. De special effects in de film, die voor die tijd weergaloos fantastisch waren, maken nu juist een nostalgische indruk wat een interessant effect teweegbrengt aangezien je toch naar een science fiction film aan het kijken bent; de verleden tijd die de toekomst tracht uit te beelden. De prachtige cinematografie en klassieke filmmuziek maken het een fantastische film die met woorden geen recht kan worden gedaan. “Een film is als muziek” aldus Kubrick.

Leuk feitje: In deze film zit een van de beroemdste en grootste ‘jump cut’ ooit.

The Jungle Book – 19 mei 15:00 uur

Ik heb deze op VHS als kind helemaal kapot gedraaid. Ik zag deze film voor de eerste keer in een bioscoop met mijn vader in Maastricht. In dit klassieke verhaal gebaseerd op Rudyard Kipling’s boek, groeit een jongetje (Mowgli) op tussen de wolven. Hij is anders dan de dieren met zijn ‘mensen-manieren’. De schrijver die in India opgroeide vertrok op jonge leeftijd naar Engeland. Ik zie daarin een verband met Mowgli, die ook in een andere wereld verder moest leven – in de Jungle.

Walt Disney is zo sterk met zijn waterverf kleuren. Die kleuren zijn van een grote nostalgische waarde. Als je daar dan nog de VHS verslijt strepen die over het beeld rollen bij optelt kan je mij weer gewoon voor het scherm zetten en ben ik weer in de Jungle. De vrolijke karakters en de muziek zijn bovendien ook fantastisch.

Treurig feitje: Ik heb gelezen dat ‘The Jungle Book’ gemaakt werd terwijl Walt Disney de diagnose longkanker gesteld kreeg en hij heeft de release niet meer mogen meemaken. Deze film kan daarentegen wel nog jaren mee!

Korte film Noël Loozen:

Bio: Regisseur en fotograaf Noël Loozen (Geleen, 1983). Hij studeerde fotografie aan de Rietveld academie en behaalde een Master op de Nederlandse film en televisie academie in Film. Zijn eerste korte film “The Hornhunter” (2014) ging in première in Eye. Daarna ging zijn korte film “Spoetnik” (2015) in premiere op de Berlinale en won diverse prijzen. Zijn meest recente films “Botanica” (2017) en televisie film “Limburgia” (2017) gingen vorig jaar in premiere op het Nederlands filmfestival. Daarnaast maakte Noël ook video installaties zoals zijn Obstacle Course 1.0 en 2.0 en fotografeert hij regelmatig voor o.a. Volkskrant Magazine.

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Tags

Exposed