Eye staat stil bij tachtig jaar vrijheid
In het kader van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog en de viering van de vrijheid sinds de bevrijding, nu tachtig jaar geleden, zijn in Eye films te zien en een Extended Reality-ervaring te beleven die aansluiten bij Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Er is ook een selectie films thuis te bekijken op de Eye Film Player.
Door Eye redactie24 april 2025

still Nesjomme (Sandra Beerends, NL 2024)
Nesjomme (Sandra Beerends, 2025)
In deze meeslepende en ontroerende montage van rijkgeschakeerd archiefmateriaal uit het interbellum komt de nesjomme, de ziel, van Joods Amsterdam tot leven. Van 1 t/m 5 mei is de film voor iedereen gratis te zien op de Eye Film Player.

Hiroshima mon amour (Alain Resnais, 1958)
Eye Filmmuseum brengt Alain Resnais’ gerestaureerde klassieker Hiroshima mon amour opnieuw uit in de filmtheaters. Schrijfster Marguerite Duras tekende voor het scenario, waarvoor ze een Oscar won. Een liefdespaar verwerkt oorlogstrauma’s, met de bom op Hiroshima als ijkpunt. In 2025 is het tachtig jaar geleden dat de atoombomaanvallen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki plaats vonden. De universele thema’s van de film – herinnering, verlies, trauma – sluiten tevens aan bij de herdenking van de oorlogsslachtoffers op 4 mei.

still Het meisje met het rode haar (Ben Verbong, NL 1980)
Het meisje met het rode haar (Ben Verbong, 1981)
Op de dag van de Dodenherdenking vindt de première plaats van de nieuwe restauratie van Het meisje met het rode haar, de Nederlandse filmklassieker over verzetsstrijder Hannie Schaft (gespeeld door Renee Soutendijk). De film was verloren gewaand maar het negatief werd na jaren zoeken door de filmmaker teruggevonden en is nu door Eye gerestaureerd en gedigitaliseerd. Na afloop is er een Q&A met regisseur Ben Verbong en director of photography Theo van de Sande.

still Laatste dagen (Maartje Seyferth, NL 2024)
Laatste dagen (Maartje Seyfert, 2024)
Première van de nieuwste film van het onafhankelijk filmduo Victor Nieuwenhuijs en Maartje Seyferth. In de laatste fase van zijn leven wordt Max gekweld door de echo's van zijn verloren geliefden. De spoken uit zijn verleden dringen zijn afbrokkelende wereld binnen. Op 4 mei met Q&A met makers Victor Nieuwenhuijs en Maartje Seyferth.

still The Camp at Thiaroye (Ousmane Sembène, SN 1988)
Camp de Thiaroye (Ousmane Sembène, 1988)
Een van de krachtigste films over koloniaal racisme tijdens de Tweede Wereldoorlog was meer dan een decennium verboden in Frankrijk. Winnaar van de Grand Jury Prize op het filmfestival van Venetië in 1988. Vertoning op 5 mei, met inleiding (in het Engels) door historicus Maurice San-A-Jong.

still Lacuna (Maartje Wegdam, Nienke Huitenga, 2024)
Lacuna (Maartje Wegdam en Nienke Huitenga Broeren, 2025)
Deze XR-ervaring is een betoverende combinatie van 3D-modellering, audio, animatie en persoonlijke beelden. De geschiedenis van drie servetringen leidt je van Paramaribo naar Amsterdam en de psychiatrische inrichting Het Apeldoornse Bosch. Verwrongen herinneringen en haast ongrijpbare beelden voeren de oudere vrouw Sonja terug naar een vergeten moment van verlies en verdriet tijdens de Tweede Wereldoorlog.