Skip to content

Filmhistorica en filmverzamelaarster Ati Mul overleden

Filmhistorica en filmverzamelaarster Ati Mul (1947) is op 22 maart 2022 overleden. Zij beheerde met haar partner Tjitte de Vries (overleden in 2015) het Melbourne-Cooper Fonds dat bij Eye is ondergebracht. Samen schreven ze in 2009 de biografie van de Engelse pionier van de stopmotion animatiefilm Arthur Melbourne-Cooper They Thought It Was a Marvel, Arthur Melbourne-Cooper (1874-1961), Pioneer of Puppet Animation (uitgave Amsterdam University Press).

Door Mariska Graveland28 maart 2022

portret Ati Mul
Ati Mul

Ati Mul en Tjitte de Vries waren cinefielen en verzamelaars in hun diepste wezen. Een deel van hun enorme privécollectie werd in 1991 overgedragen aan de Vrienden van het Filmarchief en kwam uiteindelijk bij de Rijksuniversiteit Groningen en Eye terecht. Op de inventaris stonden onder meer 83 35mm-films, 449 16mm-films, 293 documentaires, 216 negatieven, 2000 affiches, 136 camera's en 103 projectoren. Ook schonken ze foto’s en affiches aan het Geoffrey Donaldson Instituut.

Mul en De Vries publiceerden gezamenlijk onder meer Joop Geesink, poppenfilmproducent (1984) in het tijdschrift Animatie. Een waardevol artikel omdat het voor een groot deel gebaseerd was op interviews met oud-werknemers van de studio. De belangrijkste, internationaal toonaangevende publicaties van De Vries en Mul gaan over de Britse fotograaf en filmpionier Arthur Melbourne-Cooper, vooral bekend door zijn toepassing van stop-motiontechnieken. Ze publiceerden Arthur Melbourne-Cooper, Film Pioneer Wronged by History (1994), A Documentation of Sources (2004) en het boek They Thought It Was a Marvel, Arthur Melbourne-Cooper (1874-1961), Pioneer of Puppet Animation (2009). Tot haar dood bleef ze doorwerken aan een nieuwe publicatie over Melbourne-Cooper en het beheren van de verzamelingen informatie en apparatuur in haar huis.

Ati Mul is op 22 maart 2022 op 74-jarige leeftijd overleden. Haar vrienden bij Eye zullen haar passie voor film, haar enorme gedrevenheid en humor heel erg missen.

portret Ati Mul
Ati Mul

Eye blijft met hart en ziel zorgdragen voor de bijzondere collecties van Ati Mul en Tjitte de Vries, en houdt hun gedachtegoed levend via het Arthur Melbourne Cooper Fonds, ondergebracht bij Eye. Dit fonds bekostigt publicaties en stimuleert studies naar de Britse filmpionier en de filmhistorische periode en context van deze pionier.

Tags

I.M.