Skip to content

Programmeurs van de toekomst gezocht

Eye start met Programmeurs van de toekomst, een opleiding voor een nieuwe, diverse en jonge generatie programmeurs op het gebied van film en de kunst van het bewegend beeld. Eye wil zo de filmcollectie en het museum openstellen voor nieuwe perspectieven en vertellers. Programmeurs van de toekomst is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van Fonds 21.

Door Eye redactie01 november 2021

Een opleiding voor filmprogrammeurs bestaat nog niet in Nederland, terwijl de toekomst vraagt om een nieuwe, diverse en jonge generatie programmeurs. Met Programmeurs van de toekomst maakt Eye nu ruimte voor events, programma’s en reeksen, samengesteld door deze programmeurs in opleiding.

Van september 2022 tot en met juli 2025 zullen elk jaar drie nieuwe programmeurs worden opgeleid en in dienst genomen. Deze programmeurs krijgen een combinatie van theorie en praktijk aangeboden, met workshops en coaching door de programmeurs en curatoren van Eye, door externe experts, docenten en bovenal door de filmmakers en de kunstenaars, wier werk in Eye gepresenteerd wordt.

Het praktijkdeel bestaat uit het zelf maken en organiseren van programma’s en evenementen, het schrijven van teksten/verantwoordingen, het maken van communicatie­ en educatieplannen, uit excursies en werkbezoeken. Veel ruimte en aandacht zal worden ingebouwd voor research en reflectie en ontmoetingen met professionals uit de filmindustrie en museale wereld.

Streven is ook dat de opleiding impact heeft op de film­ en cultuursector als geheel en dat de opleiding na verloop van tijd een kwaliteitsstempel krijgt, en zo garant staat voor het opleiden van vakkundige en getalenteerde jonge mensen. Belangrijker dan opleidingsniveau en werkervaring is de motivatie, het talent en de passie voor filmcultuur en de kunst van het bewegend beeld.

Mogelijk gemaakt dankzij