Skip to content

Short Scores: Alberta Balsam

Met Short Scores verkent Eye on Sound op een speelse manier de grenzen van de filmmuziek. Een nieuwe generatie muzikanten en componisten maakt een nieuwe mini-filmscore bij een zelfgekozen kort filmfragment uit de collectie van Eye. Alberta Balsam koos voor Changing Guard, Berlin (1897).

Door Thijs Havens22 december 2022

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.
Alberta Balsam maakte voor Short Scores een nieuwe soundtrack bij Changing Guard, Berlin (1897), een fragment uit de collectie van Eye.

Kun je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Alberta Balsam. Ik ben producer, live act en DJ en maak IDM met veel invloeden van leftfield techno, electro broken beats and breaks.

Waarom heb je voor dit specifieke filmfragment gekozen?

Ik vond het fascinerend hoe mensen en rijtuigen als verschillende lagen met verschillende snelheden langs elkaar heen bewegen. Ze worden onderdeel van een patroon wat benadrukt hoe de mensen binnen de groepen op elkaar lijken, maar ook hoe ze verschillend zijn per laag en hoe ze langs elkaar heen bewegen. De video heeft daardoor een heel interessante visuele diepte.

Wat heeft je geïnspireerd bij het maken van deze score?

Ik wilde graag de verschillende lagen benadrukken en deze aanzetten met een eigen melodielijn of percussie. Daarom werkte ik met ritmes die in elkaar haken maar ook langs elkaar heen bewegen. Om het militaire element laten terugkomen maakte ik gebruik van trommels en synths die wat lijken op een hoorn.

Hoe ben je te werk gegaan?

Ik ben op zoek gegaan naar de meest overduidelijke ritmische beweging in de video, in dit geval het slaan op de trom, en heb daarop de BPM aangepast. Daarna ben ik per laag gaan onderzoeken wat goed werkte muzikaal, en heb ik deze tegelijk met de video ingespeeld, om zo veel mogelijk in de timing van de groepen te blijven.

beeld Short Scores

Alle Short Scores tot nu toe

Elke drie weken voegen we een nieuw van verse muziek voorzien fragment toe aan de collectie Short Scores, die zo steeds groter wordt.

Bekijk alle Short Scores fragmenten