Skip to content

Short Scores: Amber Arcades

Met Short Scores verkent Eye on Sound op een speelse manier de grenzen van de filmmuziek. Een nieuwe generatie muzikanten en componisten maakt een nieuwe mini-filmscore bij een zelfgekozen kort filmfragment uit de collectie van Eye. Amber Arcades koos voor Procession of Capuchin monks (1899).

Door Thijs Havens08 juli 2022

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.
Amber Arcades maakte voor Short Scores een nieuwe soundtrack bij Procession of Capuchin monks (1899), een fragment uit de collectie van Eye.

Kun je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Annelotte de Graaf. Ik maak eigenlijk vooral muziek voor mijn eigen project Amber Arcades, maar het was een hele mooie ervaring om een keer een stuk(je) muziek te maken waarbij beelden de leidraad vormden.

Waarom heb je voor dit specifieke filmfragment gekozen?

Ik vind het een enorm sprekend beeld. De monniken die langzaam voorbij schuifelen, sommigen diep in gedachten of gebed verzonken terwijl anderen juist guitig de camera inkijken. Het beeld zette meteen een hele duidelijke sfeer en riep allerlei geluiden bij me op.

Wat heeft je geïnspireerd bij het maken van deze score?

De filmmuziek van Ennio Morricone, de muziek van PJ Harvey, regenachtige uitzichten op het platteland vanuit de trein.

Amber in gouden pak voor berglandschap
Foto door Nick Helderman

Hoe ben je te werk gegaan?

Ik had een demo liggen voor een nummer waar ik nog iets mee wilde doen. Er zat een zin in die bij mij een beeld opriep dat voor mijn gevoel heel erg aansloot bij deze beelden, er een soort extra laag aan gaf. Die zin heb ik als uitgangspunt gebruikt. Met mijn bandleden Manuel (van den Berg) en Thomas (van den Berg) hebben we hier heel intuïtief een geluidswereld omheen gebouwd met geluiden die de beelden bij ons opriepen. Een marcherende drumpartij, vocalen op de achtergrond die wat weg hebben van Gregoriaanse koorzang, een etherisch zwevende omnichord.

beeld Short Scores

Alle Short Scores tot nu toe

Elke drie weken voegen we een nieuw van verse muziek voorzien fragment toe aan de collectie Short Scores, die zo steeds groter wordt.

Bekijk alle Short Scores fragmenten