Skip to content

Short Scores: Phantom Wizard

Met Short Scores verkent Eye on Sound op een speelse manier de grenzen van de filmmuziek. Een nieuwe generatie muzikanten en componisten maakt een nieuwe mini-filmscore bij een zelfgekozen kort filmfragment uit de collectie van Eye. Phantom Wizard koos voor Bath Scene (1898).

Door Thijs Havens11 maart 2022

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.
Phantom Wizard maakte voor Short Scores een nieuwe soundtrack bij Bath Scene (1898), een fragment uit de collectie van Eye.

Kun je jezelf kort voorstellen?

Mijn naam is Phantom Wizard. Artiest, componist, producer en muzikant uit Amsterdam op de intersectie van jazz, hip hop, electronic en avant-garde.

Foto van Phantom Wizard, licht geblurd, met ontblote torso voor een boom.
Phantom Wizard

Waarom heb je voor dit specifieke fragment gekozen?

De beeldcompositie en gelaagdheid van dit fragment spraken mij meteen aan. Verder kreeg ik surrealistische en dromerige vibes. Mensen weten dat ik een surrealistische en dromerige guy ben.

Er is veel ruimte voor interpretatie waardoor ik meteen duizenden ideeën kreeg. Veel van de fragmenten die beschikbaar waren hadden ondertonen van nationalisme, geweld en het stadsleven. Hier had ik geen zin in. Dit fragment heb ik dus ook gekozen omdat ik vreugdige en natuurlijke associaties kreeg.

Wat heeft je geïnspireerd bij het maken van deze score?

Momenteel denk ik veel na over mijn innerlijke kind. Het beeld van een groep volwassen mannen die samen spelen in de zee bracht mij daarom veel vreugde. Kinderlijke speelsheid is iets wat iedereen af en toe nodig heeft ongeacht leeftijd.

Hiernaast voelde ik mij vredig door de beweging van de golven en de schoonheid van het paard. Deze gevoelens in combinatie met de dromerigheid wilde ik sonificeren om het beeld te ondersteunen.

Hoe ben je te werk gegaan?

Het allereerste wat ik deed is de video in een loop zetten. Vervolgens speelde ik laag voor laag geïmproviseerde partijen in totdat ik in klank het gevoel bereikte dat het beeld mij gaf. Ik begon met synthesizer drones gevolgd door basgitaar, gitaar, lead synth, percussie, soundscapes, keyboard, klarinet en vocals.

beeld Short Scores

Alle Short Scores tot nu toe

Elke drie weken voegen we een nieuw van verse muziek voorzien fragment toe aan de collectie Short Scores, die zo steeds groter wordt.

Bekijk alle Short Scores fragmenten