Skip to content

Short Scores: Wanderwelle

Met Short Scores verkent Eye on Sound op een speelse manier de grenzen van de filmmuziek. Een nieuwe generatie muzikanten en componisten maakt een nieuwe mini-filmscore bij een zelfgekozen kort filmfragment uit de collectie van Eye. Wanderwelle koos voor Funeral Procession of the Misericordia (1898).

Door Thijs Havens17 december 2021

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.
Wanderwelle maakte voor Short Scores een nieuwe soundtrack bij Funeral Procession of the Misericordia (1898), een fragment uit de collectie van Eye.

Kunnen jullie jezelf kort voorstellen?

Wij zijn Alexander Bartels (1993) en Phil van Dulm (1993) en vormen samen het collectief Wanderwelle. We componeren en produceren elektro-akoestische muziek en treden op in binnen- en buitenland. Binnenkort verschijnt ons vijfde studioalbum All Hands Bury The Cliffs At Sea op het Amerikaanse Important Records. De LP is geïnspireerd door de grote gevolgen van kusterosie die versterkt wordt door de klimaatcrisis.

Daarnaast verscheen 29 oktober onze graphic novel De duizendpoot in samenwerking met illustrator Floor van het Nederend. Met dit boek debuteren we als scenarioschrijvers.

Foto van de twee muzikanten van Wanderwelle die door de duinen lopen, gekleed in zwarte jassen.
Foto: Wanderwelle

Waarom hebben jullie voor dit specifieke filmfragment gekozen?

We zochten naar een fragment dat genoeg aanknopingspunten had om een enigszins onheilspellend muziekstukje voor te maken. Al vrij snel werden we aangetrokken door de beelden van de processie, waarin een mysterieus uitziend broederschap gehuld in zwarte kappen langzaam naar de kijker toeloopt. De mannen dragen een processiebaar die verhuld wordt door een donker doek. Het blijft dus gedurende het gehele fragment onduidelijk voor de kijker wat er exact vervoerd wordt. Een reliekschrijn? Een devotiebeeld van een heilige? Of toch totaal iets anders…?

Wat heeft jullie geïnspireerd bij het maken van deze score?

Voornamelijk het fragment zelf. De beelden riepen bij ons al direct meer vragen dan antwoorden op waardoor we al vrij snel een idee kregen welke richting we qua muziek op wilden gaan. Zo zochten we een specifiek geluid dat zich zou aansluiten bij het schouwspel maar er tegelijkertijd ook enigszins mee in contrast zou staan. Over het algemeen inspireert het unheimische aspect van bepaalde films, kunst en literatuur ons. Ook deze beelden ademden direct een bepaalde sfeer die ons intrigeerde.

Hoe zijn jullie te werk gegaan?

We maakten gebruik van een orgeltoon die we voor ons laatste album hadden opgenomen, bewerkten het en versmolten dit geluid vervolgens met vervormde kerkklokken tot een drone die een kerkelijke sfeer ademt.

Daar het fragment vrij kort is, besloten we wat betreft de structuur van het werk af te zien van een duidelijke vorm. Zo kozen we voor een aanzwellende harmonie die voorzichtig correspondeert met hetgeen zich afspeelt in de scène. Naast de eerdergenoemde geluiden, voegden we vervormde blazers en een gefilterde synthesizertoon toe die langzaam het geheel invloeit naarmate het stuk vordert. We besloten vervolgens een sounddesign element toe te voegen om het narratief enigszins naar onze eigen hand te kunnen zetten.

Zo neemt het geblaf van de roedel honden bijvoorbeeld in volume toe naarmate de optocht nadert. Zijn de honden bang voor hetgeen zij zien? Of zitten ze zelf gevangen in de mysterieuze kist die het broederschap op de schouders draagt? We zijn gefascineerd door het idee dat geluid de kijkervaring sterk kan beïnvloeden en zelfs een visuele verhaallijn compleet kan veranderen. Door middel van muziek en simpel sounddesign hebben we dus geprobeerd de werkelijke gebeurtenis te transformeren tot een fictief plot.

beeld Short Scores

Alle Short Scores tot nu toe

Elke drie weken voegen we een nieuw van verse muziek voorzien fragment toe aan de collectie Short Scores, die zo steeds groter wordt.

Bekijk alle Short Scores fragmenten