Skip to content

Winnaar Eye Prize 2016 | Ben Rivers

De Engelse kunstenaar/filmmaker Ben Rivers is de winnaar van de tweede Eye Art & Film Prize.

Ben Rivers. © Kate MacGarry.
Ben Rivers. © Kate MacGarry.

Het werk van Ben Rivers (Ah, Liberty!, Two Years at Sea, A Spell to Ward Off the Darkness) bevindt zich op het snijvlak tussen documentaire en fictie. Hij filmt vaak mensen die zich op een of andere manier aan de samenleving hebben onttrokken. Met het ruwe filmmateriaal creëert Rivers subtiele verhalen over alternatieve bestaanswijzen in de marges van de samenleving. Rivers bouwt aan een belangwekkend oeuvre dat op een uitzonderlijke manier bijdraagt aan de ontwikkelingen op het grensvlak van beeldende kunst en film.

Ben Rivers

Ben Rivers (1972, Somerset, UK) studeerde Beeldende Kunst aan de Falmouth School of Art. Voordat hij zich toelegde op fotografie en film, hield hij zich bezig met beeldhouwkunst. Na zijn afstuderen leerde hij zichzelf op 16mm te filmen en de opnamen handmatig te ontwikkelen. Een kleine greep uit zijn solotentoonstellingen: The Two Eyes Are Not Brothers, Whitworth Museum, Manchester, 2016 en de Marrakech Biennale, 2016; Earth Needs More Magicians, Camden Arts Centre, Londen, 2015; Sack Barrow, Hamburger Kunsthalle, 2012; Slow Action, Hepworth Wakefield, 2012; Sack Barrow, Hayward Gallery, Londen, 2011.

Rivers was Artist-in-focus bij onder meer het Courtisane Festival; het Pesaro International Film Festival; het London Film Festival; het Tirana Film Festival; Punto de Vista, Pamplona; Indielisboa en het Milan Film Festival. Hij was een van de oprichters en programmeurs van Brighton Cinematheque (1996-2006), een filmhuis dat spraakmakend werd door zijn eigenzinnige programmering, die zich uitstrekte van de allervroegste films tot en met de meest recente kunstenaarsfilms en video’s.

Hij won vele prijzen waaronder de Ann Arbor Jury Prize 2015; Tiger Award Best Short Film, International Film Festival Rotterdam, 2015; New Visions Award, CPHDOX, 2013; FIPRESCI International Critics Prize, 68e Filmfestival van Venetië (voor Two Years At Sea), 2011 en de Baloise Prize for Art, Art Basel 42, 2011. Rivers woont en werkt in Londen.

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.
De Eye Art & Film Prize 2016 - Ben Rivers. Film door Kate Church.

“Ben Rivers is een van de krachtige nieuwe stemmen van zijn generatie, voor wie er geen grenzen meer bestaan tussen de cinema en de andere kunsten. In zijn visueel overweldigend werk toont hij zijn engagement met onze samenleving. Ben Rivers heeft een poëtische blik, waarmee hij zich een verfijnde en invoelende beschouwer van het leven en de natuur toont.”

Sandra den Hamer, directeur Eye Filmmuseum en voorzitter van de Eye Art & Film Prize, namens de jury.

Ben Rivers, Earth Needs More Magicians. Camden Arts Centre, Londen.
Ben Rivers, Earth Needs More Magicians. Camden Arts Centre, Londen.
Ben Rivers, Earth Needs More Magicians. Camden Arts Centre, Londen.
Ben Rivers, Earth Needs More Magicians. Camden Arts Centre, Londen.

Eye Art & Film Prize

De Eye Art & Film Prize wordt ieder jaar uitgereikt aan een kunstenaar/filmmaker die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het grensgebied tussen film en beeldende kunst. Eye Filmmuseum en The Paddy & Joan Leigh Fermor Arts Fund introduceerden de Eye Art & Film Prize in 2015 om de diepgewortelde relatie tussen hedendaagse kunst en film te belichten. De jaarlijkse prijs ter waarde van 25.000 prijs dient ter financiële ondersteuning van nieuw werk van een levende kunstenaar. De winnaar van de inaugurele prijs in 2015 was Hito Steyerl. Elke drie jaar presenteert Eye een tentoonstelling met de afgelopen drie winnaars van de Eye Prize, begeleid door een publicatie. De eerste tentoonstelling is voor 2018 voorzien.