Doorlopend

Badlands

Meet the new generation of filmmakers

2 — 23 september 2021

still uit Marlon Brando (Vincent Tilanus, NL 2020)
still uit Marlon Brando (Vincent Tilanus, NL 2020)

Wie bepaalt het filmlandschap van de toekomst? Welke verhalen zullen worden verteld en in welke vorm?

Aanstormend filmtalent in Eye, een nieuwe generatie laat van zich horen. Tijdens de Badlands-avonden krijgt nieuw Nederlands filmtalent volop de kans zich te presenteren met debuutfilms, gesprekken en keuzefilms van makers die hen inspireren. De avonden zijn samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-programmeur Ronald Simons.

still uit Suzy Q (Martin Koolhoven, NL 1999)
still uit Suzy Q (Martin Koolhoven, NL 1999)
still uit Mid90s (Jonah Hill, US 2018)
still uit Mid90s (Jonah Hill, US 2018)

In september viert Eye de toekomst van de Nederlandse film met een selectie van elf talentvolle filmmakers in de eerste jaren van hun carrière, werkend vanuit verschillende disciplines en diverse achtergronden. Wat hen bindt: een eigen signatuur en een unieke artistieke visie op film als kunstvorm: verhalen, kortom, die nog niet zijn verteld.

Bekijk de programmatrailer:

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.
placeholder Badlands trailer
© Wouter Sessink (director/editor), Betonkust (original score)
still uit Papicha (Mounia Meddour, DZ 2020)
still uit Papicha (Mounia Meddour, DZ 2020)

Badlands-avonden

Tijdens de avonden tonen de talenten, aan de hand van eigen werk en fragmenten van inspirerende makers, hun artistieke en maatschappelijke visie en verduidelijken ze persoonlijke drijfveren. Waar dromen ze van? Wie inspireert hen en wat zouden ze graag anders zien? En hoe verbeelden nieuwe talenten brandende kwesties die spelen in hun eigen leven? Tijd om persoonlijke ervaringen te delen.

De elf filmmakers die in september in Eye hun opwachting maken, worden ieder apart aan de tand gevoeld door moderatoren Noa Johannes (NTR/NPO3) en Marian Cousijn (kunsthistoricus, curator). Tijdens de avonden tonen de talenten, aan de hand van eigen werk en fragmenten van inspirerende makers, hun artistieke en maatschappelijke visie en verduidelijken ze persoonlijke drijfveren.

De nieuwe generatie filmmakers stelt zich voor

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.
campagnebeeld opgemaakt Badlands, illustratie © Isa Grütter
illustratie © Isa Grütter

Talenten

Per avond presenteert Eye twee talenten; vaak zijn het makers die met gedeelde thema’s werken – zoals representatie, het zoeken naar identiteit en het bouwen van werelden – maar daaraan op geheel eigen manier uitdrukking geven. De talenten van september: Lenina Ungari, Daniël Ernst, Rossella Nisio, Jemima de Jonge, Festus Toll, C.T.H. Fransen, Kevin Osepa, Aisha Madu, Emma Branderhorst, Vincent Tilanus en Daniël Kolf.

Tenslotte presenteren de talenten gezamenlijk hun keuzefilm, die altijd een debuutfilm is van een belangrijke maker.

Mentoren

Ook gaan de talenten in gesprek met een zelfgekozen inspirator: een professional uit het filmvak die zij live prangende vragen mogen stellen, zoals Morgan Knibbe, Peter Greenaway, Ivan Barbosa, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Maarten Heijmans.

Curatoren

Badlands is bedacht en samengesteld door drie curatoren. Dichter, artiest en filmmaker Lemuël de Graav (1998) is student aan de filmacademie; multidisciplinair artiest Xiang Yu Yeung (1992) is editor-in-chief bij platform MAMA en werkte als junior-curator bij IFFR Young Selectors; Eye-programmeur Ronald Simons (1975) tekende onder meer voor programma’s als Eyeshadow en Koolhoven & Simons.

still uit Raw (Julia Ducournau. FR 2016)
still uit Raw (Julia Ducournau. FR 2016)

VPRO Cinema

Mediapartner VPRO Cinema besteedt uitgebreid aandacht aan Badlands, onder meer met videportretten van nieuw filmtalent. VPRO Cinema is vertegenwoordigd door filmjournalist Noa Johannes, die in september vier Badlands-avonden presenteert.

still uit I Don't Wanna Dance (Flynn von Kleist, NL 2020)
still uit I Don't Wanna Dance (Flynn von Kleist, NL 2020)

Programma september

Zes Badlands-avonden met nieuw talent, een workshop, een uitgebreid filmprogramma met eigen werk van de deelnemers en door hen gekozen titels (debuutfilms) plus een Sunsets-openluchtvoorstelling: de start van de nieuwe serie Badlands is voortvarend.

Nieuwe afleveringen volgen in november 2021, daarna in januari 2022, steeds om de maand.

poster Badlands, illustratie © Isa Grütter
illustratie © Isa Grütter

Films, talks & events

Sorteer op

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Support Eye en zie meer. Word member van de Eye Society.