We zijn open

Koop je kaartjes voor film en tentoonstelling online. Reserveer ook online voor Eye Bar Restaurant. Do 24 juni is Eye Bar Restaurant (incl. terras) gesloten tot 17.00u.

Lees meer
Sluit
Ramón Gieling © Bob Bronshoff
© Bob Bronshoff

Films, talks & events

Ramón Gieling at Work

11 december 2021

still uit Johan Cruijff - En un momento dado (Ramón Gieling, 2004)
still uit Johan Cruijff - En un momento dado (Ramón Gieling, 2004)

Een selectie van Gielings werk is in december te zien in Eye Filmmuseum. In dezelfde maand is de première van Gielings nieuwe speelfilm Sisyphus at Work en verschijnt zijn boek ‘Wegens werkzaamheden geopend’.

Filmmaker, schrijver, theatermaker, beeldend kunstenaar: altijd is Ramón Gieling op zoek naar de ziel van de dingen en de menselijke bezieling. De maker van En un momento dado, bijzondere film over Johan Cruijff in Barcelona, en Erbarme Dich (over de Matthäus Passion), opereert graag op het grensvlak van werkelijkheid en verbeelding.

still uit The Death of Antonio Sánchez Lomas (Ramón Gieling, Salvador Gieling, 2019)
still uit The Death of Antonio Sánchez Lomas (Ramón Gieling, Salvador Gieling, 2019)

Het uitzonderlijke vinden in het gewone, schoonheid vinden in het weerbarstige en tegendraadse: het is een van de rode draden in het oeuvre van Gieling, die in 1986 eerste bekendheid verwierf met de film Duende.

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.
campaign image Ramón Gieling at Work

Ramón Gieling (Utrecht, 1954) woont als tiener langere tijd in Spanje, een land dat hij als zijn tweede huis beschouwt. ‘Duende’, de term die de dichter Federico García Lorca gebruikt om het ongrijpbare en duistere moment te beschrijven waarop een performer de toppen van zijn kunnen bereikt en zijn publiek beroert, was voor Gieling een sleutelbegrip.

‘Duende’ staat voor gestileerde bezieling; overgave aan krachten die buiten je zelf liggen. Dichters, componisten, dansers, stierenvechters, kunstenaars, zangers, zwervers, voetballers – allemaal zijn ze in staat tot duende.

Ramón Gieling © Bob Bronshoff
© Bob Bronshoff

Films, talks & meer

Te zien is een selectie van Gielings speelfilms, documentaires en korte films, waaronder een schets van de film over fotograaf Paul Blanca, waar Gieling nu aan werkt. De grote wand van zaal 1 is gereserveerd voor een digitale tentoonstelling van Gielings schilderijen, foto’s, tekeningen en decorontwerpen.

In een viertal specials, omlijst door muzikale gasten gaan genodigden dieper in op het werk van Gieling.

Steun Eye. Word lid van de Eye Society.