Skip to content
Ramón Gieling © Bob Bronshoff
© Bob Bronshoff

Films, talks & events

Ramón Gieling at Work

11 december 2021

still uit Johan Cruijff - En un momento dado (Ramón Gieling, 2004)
still uit Johan Cruijff - En un momento dado (Ramón Gieling, 2004)

Een selectie van Gielings werk was in december 2020 te zien in Eye Filmmuseum. Ook verscheen zijn boek ‘Wegens werkzaamheden geopend’. Omdat Eye de deuren moest sluiten vanwege de coronamaatregelen komt er op 11 december nog een dag om het programma goed af te sluiten.

Filmmaker, schrijver, theatermaker, beeldend kunstenaar: altijd is Ramón Gieling op zoek naar de ziel van de dingen en de menselijke bezieling. De maker van En un momento dado, een bijzondere film over Johan Cruijff in Barcelona, en Erbarme dich (over de Matthäus Passion), opereert graag op het grensvlak van werkelijkheid en verbeelding.

still uit The Death of Antonio Sánchez Lomas (Ramón Gieling, Salvador Gieling, 2019)
still uit The Death of Antonio Sánchez Lomas (Ramón Gieling, Salvador Gieling, 2019)
still uit Sisyphus at Work (Ramon Gieling, NL 2020)
still uit Sisyphus at Work (Ramon Gieling, NL 2020)

Ook is vanaf die datum Gielings nieuwe speelfilm Sisyphus at Work te zien. Het uitzonderlijke vinden in het gewone, schoonheid vinden in het weerbarstige en tegendraadse: het is een van de rode draden in het oeuvre van Gieling, die in 1986 eerste bekendheid verwierf met de film Duende.

Lees meer over Sisyphus at Work
campagnebeeld Ramón Gieling at Work

Spanje als tweede huis

Ramón Gieling (Utrecht, 1954) woont als tiener langere tijd in Spanje, een land dat hij als zijn tweede huis beschouwt. ‘Duende’, de term die de dichter Federico García Lorca gebruikt om het ongrijpbare en duistere moment te beschrijven waarop een performer de toppen van zijn kunnen bereikt en zijn publiek beroert, was voor Gieling een sleutelbegrip.

‘Duende’ staat voor gestileerde bezieling; overgave aan krachten die buiten je zelf liggen. Dichters, componisten, dansers, stierenvechters, kunstenaars, zangers, zwervers, voetballers – allemaal zijn ze in staat tot duende. Gieling filmt als de beeldend kunstenaar die hij van oorsprong is. In zijn films, toneelstukken, teksten en tentoonstellingen vertrekt hij vanuit de werkelijkheid, om langzaam het ongewone, het mystieke – ‘het andere’ (Gieling) – binnen te laten.

Met films over een daklozenkoor (The Disciples – A Street Opera), de uitvoering van de Matthäus-Passion (Erbarme dich), het Canto Ostinato van Simeon ten Holt (Over Canto) en een film over de werkmethoden van fotograaf en filmer Johan van der Keuken (Leven met je ogen), laat Gieling zien hoe je leven en kunst langs irrationele weg kunt ervaren.

Ramón Gieling © Bob Bronshoff
© Bob Bronshoff

Films, talks & meer

Te zien is een selectie van Gielings films. Ramón Gieling is bij alle films aanwezig en gaat in gesprek met filmjournalist Floortje Smit. De grote wand van cinema 1 is gereserveerd voor een presentatie van Gielings schilderijen, tekeningen en decorontwerpen. Ook zijn in Eye foto's te zien van Ramón Gieling.

Steun Eye. Word lid van de Eye Society.