Skip to content
NLEN
Guido van der Werve, Nummer twaalf

Schaken, film, kunst

Guido van der Werve – Tastbare futiliteit

Schaakgrootmeester, auteur en columnist Hans Ree geeft zijn visie op de relatie tussen schaken en de kunsten, bij de tentoonstelling rond Guido van der Werve. Het gesprek met Guus Luijters wordt gelardeerd met prachtige schaakscènes uit films. Wat staat er bij het schaken op het spel en wat heeft dat met de kunsten gemeenschappelijk?

poster Guido van der Werve special: Schaken, film, kunst

Aanleiding voor deze avond is Guido van der Werves film Nummer twaalf (2009). Het eerste deel van dit werk is opgenomen in de beroemde Marshall Chess Club in Manhattan.

Daar speelt Guido van der Werve met zijn schaakleraar, de grootmeester Leonid Yudasin op een door de kunstenaar ontworpen schaakpiano, waarin de vlakken op het schaakbord ook functioneren als toetsen van een muziekinstrument. Yudasin componeerde speciaal hiervoor een schaakpartij, waarover Ree op uitnodiging van Guido van der Werve een essay schreef in de publicatie Nummer vijftien.

De voorstelling wordt in de tweede avondvoorstelling gevolgd door keuzefilm van Van der Werve: The Luzhin Defence (Marleen Gorris, 2000).

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

75 min.

Voertaal

Nederlands

Moderator

Hans Ree

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Guido van der Werve

In het universum van Guido van der Werve zijn romantiek, de natuur en het sublieme nooit ver weg. Zijn films gaan over de nutteloosheid van het bestaan en tonen tegelijkertijd de eindeloze schoonheid ervan.

Lees meer
Guido van der Werve, Nummer vier, I don't want to get involved in this. I don’t want to be part of this. Talk me out of it, 2005, courtesy de kunstenaar en GRIMM Amsterdam | New York
Guido van der Werve, Nummer twaalf
Guido van der Werve, Nummer twaalf

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.