NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Symbiosis (Polymorf, NL 2021)

Symbiosis

Symbiosis

Bekijk trailer

Marcel van Brakel & Mark Meeuwenoord / NL, 2021 / 30 min.

Geïnspireerd op het werk van wetenschapshistoricus en -filosoof Donna Haraway, auteur van A Cyborg Manifesto, voert deze virtual reality-ervaring voor meerdere personen en meerdere zintuigen je mee naar een wereld zo'n tweehonderd jaar in de toekomst.

poster Symbiosis (Polymorf, NL 2021)

Op de ruïnes van het Antropoceen heeft de mensheid plaatsgemaakt voor een biotoop vol gemengde levensvormen, kruisingen van mens, dier en machine: kunstmatig gecreëerde biochemische levensvormen, genetisch gemanipuleerde wezens, chemische robots, autonome kunstmatige intelligenties. Er is geen competitie, maar symbiose: een gedeelde leefwereld met gedeelde middelen, lichamen en informatie.

In deze performatieve VR-ervaring kruipen 'spelers' in de huid van verschillende wezens: mengvormen van mens en dier of mens en technologie. De virtuele wereld die zij krijgen voorgeschoteld, wordt aangevuld met geur en fysieke hulpstukken om de symbiose compleet te maken. Hoe beïnvloedt kruisbestuiving met andere wezens ons als mens? En welke filosofische, juridische, emotionele of fysieke consequenties zou die vermenging hebben?

Gepresenteerd door Eye en IDFA DocLab in samenwerking met STRP. Symbiosis is ontworpen en geproduceerd door Polymorf in samenwerking met Studio Biarritz.

Let op: de VR zal worden aangevuld met een pak dat je aantrekt, bepaalde geuren en bepaalde hapjes die je tijdens de VR gevoerd wordt op specifieke momenten.

  • Wij adviseren mensen die meer dan 20 weken zwanger zijn om niet aan deze VR-ervaring deel te nemen vanwege het gebruik van oxytocine.
  • Heb je een voedselallergie? Informeer de host s.v.p. bij binnenkomst. De hapjes zijn vegan maar kunnen sporen van noten bevatten.
  • VR kan bijwerkingen hebben. Lees hier meer over simulatieziekte.

Details

Regisseur

Marcel van Brakel & Mark Meeuwenoord

Productiejaar

2021

Productieland(en)

NL

Lengte

30 min.

Taal

Engels

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Why in Eye

Eye en IDFA DocLab volgen de nieuwste vormen van verhalen vertellen met digitale en interactieve technieken op de voet.

Anna Abrahams
programmeur Eye

still uit Symbiosis (Polymorf, NL 2021)
still uit Symbiosis (Polymorf, NL 2021)

In samenwerking met

logo IDFA DocLab

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.