Skip to content

Missie & visie

Eye Filmmuseum aan het Amsterdamse IJ beheert meer dan 55.000 films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. Eye richt de blik echter niet alleen op het verleden, maar volgt ook de actualiteit op de voet met nieuwe aankopen, programma’s en debatten. Onze missie en visie weerspiegelen dit.

Missie

Eye is schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van de film en de kunst van het bewegend beeld.

Schatbewaarder: verzamelen en delen

Als enige museum voor filmerfgoed en filmcultuur beheert Eye het cinematografisch erfgoed van Nederland: een internationaal toonaangevende collectie met meer dan 55.000 films, vanaf de eerste bewegende beelden tot de allernieuwste films. De immer groeiende Eye-collectie omvat daarnaast honderdduizenden foto’s, affiches, bladmuziek, (pre)cinema-apparaten, archieven van filmmakers en een uitgebreide bibliotheekcollectie.

Eye is verantwoordelijk voor het duurzaam bewaren, toegankelijk maken, contextualiseren en levend houden van de filmcollectie Nederland.

Wij zijn ons bewust van de hiaten in de collectie en zijn daarom altijd op zoek naar verschillende perspectieven op de filmgeschiedenis. Zo kunnen we de collectie aanvullen en herinterpreteren op basis van nieuwe inzichten.

Gids: cureren en openstellen

Film is onverminderd populair en overal aanwezig. We zijn omringd door bewegend beeld. In die overvloed van beelden en films streven wij ernaar de weg te wijzen en te verbinden: naar dat wat (historisch) belangrijk is, wat vergeten of ongezien is, wat bijzonder, wonderschoon, controversieel of urgent is. Op de voorgrond staat de diversiteit van onze collectie en programmering.

We maken educatieve programma’s voor het onderwijs in heel Nederland en ontvangen jaarlijks vele leerlingen in huis. Internationaal promoten we de Nederlandse filmcultuur in de volle breedte. Door in dialoog te gaan met professionals en publiek laten we meerdere perspectieven op de (film)geschiedenis zien. We willen niet alleen zelf gids zijn, maar ook onze collectie en ons museum openstellen voor nieuwe en nog ongehoorde makers en vertellers.

Pionier: ontdekken en vernieuwen

In de internationale archiefwereld geldt Eye als koploper en pionier op het gebied van restauratie, conservering, digitalisering en presentatie van filmisch erfgoed. We onderzoeken nieuwe manieren om onze collectie online en onsite te ontsluiten. We laten zien wat film buiten de vertrouwde muren van de bioscoop nog meer kan zijn, van tentoonstellingen op het snijvlak van film en beeldende kunst tot en met de presentatie van de allernieuwste artistieke VR-werken.

We helpen kinderen en jongeren de kracht van beeldtaal te ontdekken. We zoeken naar innovatieve methoden voor het bereiken en verbinden van bekende en nog onbekende doelgroepen.

Visie

Eye wil wereldwijd vooroplopen in de wijze waarop film binnen een museale context wordt bewaard en getoond. We presenteren en preserveren film als kunst, vermaak, cultureel erfgoed, maatschappelijk document en als kunstvorm die voortdurend in beweging is. Eye heeft zowel oog voor grote klassiekers en gevestigde namen, als voor het onbekende en het experiment. Eye maakt ruimte voor nieuwe vergezichten en verwelkomt nog onderbelichte perspectieven op film en (film)geschiedenis en de kunst van het bewegend beeld.