
Tentoonstelling, Films, Talks & Events
Celluloid
Tacita Dean, João Maria Gusmão & Pedro Paiva, Rosa Barba, Gibson & Recoder
17 september 2016 — 8 januari 2017

In eigenzinnige en veellagige filminstallaties incorporeren de deelnemende kunstenaars Tacita Dean, João Maria Gusmão & Pedro Paiva, Rosa Barba en Sandra Gibson & Luis Recoder de eigenheden van het celluloid.
Eye presenteerde van 17 september t/m 8 januari 2017 de internationale groepstentoonstelling Celluloid met werk van kunstenaars die gebruikmaken van en reflecteren op de specifieke kwaliteiten van 16mm en 35mm filmmateriaal en de zogenaamde ‘film apparatus’. In een tijd van bijna totale digitalisering van het bewegend beeld vestigen de makers aandacht op de bijzondere eigenschappen van analoog filmmateriaal en filmapparatuur.


De Britse kunstenares Tacita Dean maakte in 2011 voor de Turbine Hall in de Tate Modern de enorme en spraakmakende 35mm installatie FILM, die in deze tentoonstelling voor het eerst in Nederland te was. Het Portugese kunstenaarsduo João Maria Gusmão & Pedro Paiva werkt met talloze 16mm projectoren en projecties aan bijzondere en veellagige filminstallaties. Het zijn ‘poëtisch-filosofische verhalen’, zoals zij hun werk zelf noemen.
Rosa Barba onderzoekt in haar werk de film apparatus en maakt sculpturale installaties waarin het element tijd een belangrijke rol speelt. Het New Yorkse kunstenaarskoppel Sandra Gibson & Luis Recoder brengt in sculpturen, installaties en live performances de magie van het celluloid materiaal naar voren, waarbij zij gebruikmaken van verschillende lenzen, filters, gels en andere mechanieken.



In een tijd van snelle en bijna totale digitalisering van het bewegend beeld vestigen deze kunstenaars de aandacht in hun werk juist op de materiële eigenschappen. Gebruikmakend van 16mm of 35mm filmmateriaal en de daarbij behorende film apparatus blazen deze filmmakers en kunstenaars het analoge, tastbare celluloid nieuw leven in. Zij benadrukken de onovertroffen kracht van het geprojecteerde, cinematografische beeld en bezingen de visuele rijkdom en kleurennuances van het filmmateriaal. Ook brengen zij projectoren en bijbehorende loop-systemen en projectortafels terug in de ruimte. Fenomenen als licht, tijd en beweging, maar ook karakteristieke eigenschappen als de perforatie en geluidssporen worden gretig onder de loep genomen.
De tentoonstelling sloot aan bij een van de belangrijkste taken van Eye Filmmuseum, dat zelf een enorme collectie celluloid films in bezit heeft en internationaal vooraan staat op het gebied van onderzoek naar de materiële aspecten van celluloid en restauratietechnieken. De collectie is ondergebracht in het Eye Collectiecentrum



Publicatie
Bij de tentoonstelling Celluloid verscheen een publicatie waarin verder wordt ingegaan op het werk van de kunstenaars en het fenomeen celluloid van een historische context is voorzien. Met eigen bijdragen van de kunstenaars en essays van Cristina Cámara Bello, John Hanhardt, Marc Glöde, Jaap Guldemond, Philippe-Alain Michaud en Mark Nash. Uitgegeven in samenwerking met nai010 Uitgevers.
Maak een virtuele tour door de tentoonstelling:

Bekijk de ArtTube reportage over de tentoonstelling:


Films, talks & meer
Eye presenteerde een cinemaprogramma waarbij het werk van de kunstenaars uit de tentoonstelling in verband werd gebracht met dat van geestverwanten in de film, literatuur of beeldende kunst.
credits
Director of exhibitions / Curator
Jaap Guldemond
Associate curator
Marente Bloemheuvel
Projectmanagers
Claartje Opdam, Sanne Baar
Grafisch ontwerp
Joseph Plateau, Amsterdam
Technische productie
Indyvideo, Utrecht; in samenwerking met Gerrit-Jan Faber, Martin Schrevelius en de operateurs van Eye
Installatie
Landstra & De Vries, Amsterdam
Licht
Theatermachine, Amsterdam
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.