Skip to content
Tegen een rood-oranje lucht staat een persoon bovenop een kleine heuvel

still Atopias: The Homeless Wanderer (Daniela Yohannes & Julien Beramis)

Festival

Cinedans 2024

20 — 24 maart 2024

still uit Dipped in Black (Derik Lynch & Matthew Thorne)

still Dipped in Black (Derik Lynch & Matthew Thorne)

Met meer dan 100 gewaagde, inspirerende, humoristische en urgentie films nemen we je in deze feestelijke editie mee op een betoverende reis langs onze steeds veranderende wereld. De centrale thema's in deze 20e Internationale Editie zijn Resistance, Resilience & Freedom, Grief & Reconciling the Past en Rituals & Healing.

Van 20 tot 24 maart viert Cinedans FEST 20 jaar gedurfde, mooie en fascinerende dansfilms! Een staalkaart van nieuwe en spannende verhalen verteld door de lens van het bewegende lichaam. Beleef films waarin kunstenaars op speelse wijze bestaande betekenissen herdefiniëren, ons inspireren en ons herinneren aan de kracht van dans!

still Then Comes the Body (Jacob Krupnick & Daniel Ajala)

still Then Comes the Body (Jacob Krupnick & Daniel Ajala)

poster Cinedans Festival 2024

poster Cinedans Festival 2024

Festivalprogramma

Cinedans FEST '24 vindt plaats van 20 tot 24 maart in Eye Filmmuseum. Koop je kaartje per screening of je passe-partout voor het hele festival! Je kan ook een dagpas kopen voor donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag.

Cinedans FEST '24 is een hybride festival. Op cinedans WEB kun je wereldwijd dansfilms bekijken. Het online festivalprogramma loopt van 20 – 31 maart.

still Kite Zo A - Leave the Bones (Kaveh Nabatian)

still Kite Zo A - Leave the Bones (Kaveh Nabatian)

Het programma

Cinedans FEST '24 presenteert de Internationale Competitie met de beste dansfilms uit 44 landen en reikt de prestigieuze Cinedans Awards uit! Ontdek ook het veelbelovende talent van eigen bodem in de New Dutch programma’s, en mis onze spannende Specials, Features & Documentaires niet!

De thema's van FEST '24

RITUALS & HEALING
Rituelen zijn diep geworteld in de mensheid en helpen ons om alledaagse gevaren af te weren en het hoofd te bieden aan onzekere tijden. De beoefening ervan kan zowel feestelijk zijn als een bron van genezing betekenen. Zoals in de documentaire Kite Zo A - Leave the Bones van Kaveh Nabatian, over de Vodou-rituelen uit Haïti en in A Drifting Up van Jacob Lee, over zijn dagelijkse danspraktijk met voetgangers (programma Short Docs: Returning to Play).

RESISTANCE, RESILIENCE & FREEDOM
Kunstenaars hebben zich steeds verzet tegen onderdrukking van de vrijheid door verhalen te vertellen van strijd en overleving en de veerkracht van het lichaam. Dansen is een poëtische daad van verzet in de Iraanse film And me, I'm dancing too van Mohammad Valizadegan (programma IC: Unyielding Fires), en Ampe: Leap into the Sky, Black Girl van Claudia Owusu & Ife Oluwamuyide toont het verlangen van jonge meisjes om onvoorwaardelijk vrij te zijn (programma Short Docs: Returning to Play).

GRIEF & RECONCILING THE PAST
We leven in een tijd waarin de wereld worstelt met verdriet en manieren zoekt om zich te verzoenen met het verleden. Filmmakers en choreografen zetten dansfilm in om persoonlijke en wereldgeschiedenissen te benaderen, emoties te kanaliseren en nieuwe toekomstperspectieven te formuleren. Hoogtepunten zijn o.a. La Ultima Ascensión van Kevin Osepa, die het postkolonialisme herinterpreteerd en de Afro-Caribische identiteit opnieuw verbeeld (programma New Dutch: Wondering Worlds) en Through Magma van Elisabeth Raymond, over het plastic in de oceaan en de fluïditeit van onze grenzen (programma IC: Poetic Moves).

still uit Life Left Behind (Valia Phyllis Zwart & Anna Einemo Frøysland)

still Life Left Behind (Valia Phyllis Zwart & Anna Einemo Frøysland)

still The Rooster (Chadi Younes & Rolly Dib)

still The Rooster (Chadi Younes & Rolly Dib)

Specials

In Breaking the Chains presenteren we films met postkoloniale thema's en (historische) perspectieven uit verschillende landen. Ze portretteren voorouderlijke rituelen, onafhankelijkheidsstrijd, spiritualiteit en hoe de gevolgen van slavernij doorwerken in het heden. Een thematische lijn met korte films en de documentaires zoals Kite Zo A - Leave the Bones van Kaveh Nabatian, Kumina Queen van Nyasha Laing en Uprooted: The Journey of Jazz Dance van Khadifa Wong.

Gastcurator Helena Jonsdottir, directeur van het Physical Cinema Festival in Reykjavik, brengt Iceland in the Eye. Een fascinerend programma dat ons meevoert naar het hart van IJsland. Bereid je voor op adembenemende landschappen en humoristische belevenissen.

En als klap op de vuurpijl een feestelijk programma met de allerbeste dansfilms van Cinedans FEST van de afgelopen 20 jaar! Kom naar de bioscoop voor een speciaal programma waarin oud-medewerkers, partners, vrienden en het publiek van Cinedans herinneringen ophalen en hun favoriete films tonen.

Daarnaast zijn er lezingen, een masterclass, programma’s voor professionals, een pitch en een publieke presentatie van de 14 kunstenaars van het Moving Media Lab. Mis onze gratis vertoningen en installaties in Eye niet: The Best of Cinedans FEST en installaties waaronder Civil Twilight - Choreography For 450nm and 600nm van Andrea Božić en Julia Willms | TILT (2023), State of Flow van Anna Fríða Jónsdóttir en Circuit Bending van Meg Stuart.

Check het programma en CinePRO voor meer informatie.

Campagnebeeld uit Atopias: The Homeless Wanderer van Daniela Yohannes en Julien Beramis.