Skip to content

Online conferentie

Eye Conference 2020

Water, Klimaat en Migratie

23 — 27 mei 2020

Myopia door Kira Smith, Molly Martin en Randi Cecchine.
Myopia door Kira Smith, Molly Martin en Randi Cecchine.

Samen met NYU Cinema Studies en Tisch School of the Arts organiseert Eye Filmmuseum in Amsterdam drie volledige dagen en vier avonden met filmvertoningen en presentaties. Orphans 12 bestudeert water, klimaat en migratie. De sprekers zullen deze urgente, maar steeds terugkerende onderwerpen behandelen door te onderzoeken hoe deze met elkaar vervlochten fenomenen in het verleden in verweesde werken zijn verbeeld en opgenomen.

De zesde eye international conference host het twaalfde orphan film symposium. De jaarlijkse Eye International Conference bestudeert hedendaagse academische archiefkwesties en host in 2020 het tweejaarlijkse Orphan Film Symposium. ‘Orphans 12’ verenigt archiefmedewerkers, wetenschappers, kunstenaars, curatoren, conservatoren, technisch specialisten, studenten, cinefielen en anderen die zich bezighouden met het bewaren, bestuderen en vertonen van verweesde audiovisuele media.

Motus Aquae door Megan Phipps en Liam Devine.
Motus Aquae door Megan Phipps en Liam Devine.
Movement door Sam Braun, Jason Clark en Sophie Koeleman.
Movement door Sam Braun, Jason Clark en Sophie Koeleman.

Het Orphan Film Symposium begint met een filmvertoning op de avond van zaterdag 23 mei (voorafgegaan door ‘Meet the Archive’, een openbaar middagprogramma met speciale aandacht voor recente projecten uit de collectie van Eye). Daarna volgen drie volledige dagen en avonden met symposiumpresentaties en screenings op zondag, maandag en dinsdag. Deelnemers aan ‘Orphans 12’ zijn ook uitgenodigd voor bijzondere activiteiten in het Eye Collectiecentrum op woensdag 27 mei.

Deskundige sprekers die worden geselecteerd via een openbare oproep tot het indienen van voorstellen zullen opnieuw ontdekte en recent geconserveerde films uit archieven en collecties van over de hele wereld bespreken en tonen. Het evenement zal opnieuw een breed scala aan zeldzame en opnieuw ontdekte verweesde films onder de aandacht brengen – stille films, experimentele films, onafhankelijke films, wetenschappelijke films, documentaires, educatieve films, nieuwsitems, gesponsorde films, niet-theatrale films, fragmentarische films, amateurfilms, bedrijfsfilms, persoonlijke films, onvolledige films en andere films buiten de commerciële mainstream.

100 Years of Climate door Jack Gatward, Dagmar Götz en Rik Vleer.
100 Years of Climate door Jack Gatward, Dagmar Götz en Rik Vleer.

Programme Committee

Dan Streible (NYU/Orphans)
Eef Masson (UvA)
Giovanna Fossati (Eye/UvA)
Gerdien Smit (Eye)
Jennifer Peterson (Woodbury University)

Voyage into the Unknown door Elliot Bloom, José Delhez en Jamil Fiorino-Habib.
Voyage into the Unknown door Elliot Bloom, José Delhez en Jamil Fiorino-Habib.

Steering Committee

Giovanna Fossati (President)
Gerdien Smit (Secretary)
Frank Roumen (Meet the Archive)

1 minuut filmcompilaties

Studenten van het vak This is Film! Film Heritage in Practice aan de Universiteit van Amsterdam hebben filmcompilaties van 1 minuut gemaakt die geïnspireerd zijn op de conferentiethema's ‘Water, Klimaat en Migratie’. Voor de compilaties hebben ze gebruikt gemaakt van archiefmateriaal op platforms zoals Open Beelden, The Internet Archive, en andere opensourcebronnen.

Myopia by Kira Smith, Molly Martin, Randi Cecchine

Voyage into the Unknown by Elliot Bloom, José Delhez, Jamil Fiorino-Habib

100 Years of Climate by Jack Gatward, Dagmar Götz, Rik Vleer

Movement by Sam Braun, Jason Clark, Sophie Koeleman

Motus Aquae by Megan Phipps, Liam Devine

You Don't Surf by Euphrosyne Papageorgiou Konti, Lonneke van Kampen, Joost Dofferhoff

Go With The Flow by Zena Berendse, Didi Liang, Darius Krolikowski

I Call This My Magic Window by Cecilia Pezzini, Eszter Kuruc, Maya Barenstein

Meer informatie

Praktische zaken

Flyer

Online evenement

Het Orphan Film Symposium migreerde naar een online editie van 26-29 mei. Alle livestream-evenementen waren gratis te volgen en begonnen op 26, 27 en 28 mei om 16.00, 20.00 en 00.00 uur en op 29 mei om 20.00 uur (CEST).

Meer informatie

In samenwerking met:

Steun Eye. Word lid van de Eye Society.