Skip to content

In de zalen en op de Eye Film Player

George Sluizer

7 juni — 7 juli 2024

still uit Spoorloos (George Sluizer, NL 1988)

still Spoorloos (George Sluizer, NL 1988)

Ook in de serie Eye Classics is vanaf 13 juni een aantal gerestaureerde films te zien van Sluizer, onder andere João en het mes (1972), Utz (1992, met Armin Mueller-Stahl), The Vanishing (1993) en de documentaires De lage landen (1961) en The Lonely Dorymen (1967).

Spoorloos, Nederlands beste psychothriller, is gerestaureerd te zien op het grote doek. In George Sluizers spannende Gouden Kalf-winnaar verdwijnt een jonge vrouw (Johanna ter Steege) tijdens een vakantie naar Zuid-Frankrijk. De klassieker krijgt vanaf 13 juni een landelijke release en is gelijktijdig te zien op Eye Film Player, evenals 13 andere titels van Sluizer.

still uit Stamping Ground (George Sluizer & Hans Jürgen Pohland, DE/NL 1970)

still Stamping Ground (George Sluizer & Hans Jürgen Pohland, DE/NL 1970)

still uit Twee vrouwen (George Sluizer, NL 1979)

still Twee vrouwen (George Sluizer, NL 1979)

George Sluizer

George Sluizer (1932-2014) won in Berlijn de Zilveren Beer voor zijn korte documentaire De lage landen (1961). Na meerdere documentaires volgde in 1971 zijn in Brazilië opgenomen speelfilm João en het mes. Spoorloos was zijn vierde speelfilm, waarvoor hij wereldwijd prijzen ontving. Daarna regisseerde hij onder meer Utz (1991), de Spoorloos-remake The Vanishing (1992) en het pas in 2012 voltooide Dark Blood met de plotseling overleden River Phoenix. In 2002 volgde Het stenen vlot. Tijdens zijn carrière maakte Sluizer films in zes verschillende talen.

still uit Spoorloos (George Sluizer, NL 1988)

still Spoorloos (George Sluizer, NL 1988)

Spoorloos

Stanley Kubrick noemde Spoorloos “de angstwekkendste film die ik ooit heb gezien”. Verontrustend, beklemmend en raadselachtig is deze psychologische en intellectueel uitdagende thriller van George Sluizer zeker. Op vakantie in Zuid-Frankrijk verliest Rex (Gene Bervoets) zijn verloofde Saskia (Johanna ter Steege) even uit het oog als ze halthouden bij een benzinestation. Ze is spoorloos verdwenen. De verfilming van Tim Krabbés roman Het gouden ei, met muziek van Henny Vrienten, was Sluizers internationale doorbraak.

Lees meer
still uit João en het mes (George Sluizer, NL/BR 1972)

still João en het mes (George Sluizer, NL/BR 1972)

Eye Film Player

Op Eye Film Player, waar Spoorloos nog altijd de best bekeken film is, wordt de selectie Sluizer-titels uitgebreid. Te zien zijn 13 lange en korte films en documentaires, waaronder Stamping Ground Director’s Cut (1970), Twee vrouwen (1979), La balsa de piedra/Het stenen vlot (2002), Sweetwater Junction (1981) en Dying to Go Home (1996).

Bezoek de Eye Film Player
campagnebeeld Podcast Op de vijfde rij... en het geheim van iconische soundtracks

Podcast

Henny Vrienten componeerde in 1988 een onvergetelijke soundtrack voor George Sluizers thriller Spoorloos. Het is een van de hoogtepunten uit de Nederlandse filmmuziekgeschiedenis, maar de soundtrack werd nooit uitgebracht en ook in het archief van Eye Filmmuseum ligt het niet. Dus waar is de soundtrack van Spoorloos gebleven? In de slotaflevering van het drieluik over filmmuziek van de podcast Op de vijfde rij spreekt Cesar Majorana met bewonderaars van de soundtrack en gaat hij op zoek naar de vermiste tape.

Luister de podcast

In de filmzalen

still from Utz (George Sluizer, DE 1992)

still Utz (George Sluizer, DE 1992)

still uit La balsa de piedra (Het stenen vlot) (The Stone Raft) (George Sluizer, NL/PT/ES 2002)

still La balsa de piedra (Het stenen vlot) (The Stone Raft) (George Sluizer, NL/PT/ES 2002)