Skip to content

Tentoonstelling, Films, Talks & Events

Paravel & Castaing-Taylor

Cosmic Realism

20 januari — 20 mei 2024

Lucien Castaing-Taylor, Sheep Rushes, 2009
Lucien Castaing-Taylor, Sheep Rushes, 2009

Ze zijn voortdurend op zoek naar een nieuwe filmtaal die verder gaat dan de traditionele mensgerichte blik in de antropologie. Ze laten de wereld zien vanuit niet-menselijke standpunten, met soms intense en prikkelende ervaringen als gevolg. Deze werken raken aan grootse, allesomvattende thema’s als het aardse, de zee, de geest, de slaap en de Apocalyps.

Eye Filmmuseum presenteert Cosmic Realism, de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor. Opgeleid als antropologen combineren ze antropologie, documentaires en beeldende kunst in hun werk. De tentoonstelling voert langs zeven immersieve installaties waarin je de ontwikkeling van de makers kunt volgen.

Véréna Paravel & Lucien Castaing-Taylor, Ah humanity!, 2015

Véréna Paravel & Lucien Castaing-Taylor, Ah humanity!, 2015

Bekijk de tentoonstellingstrailer:

placeholder video Paravel & Castaing-Taylor

Let op:

Deze tentoonstelling bevat enkele aanstootgevende beelden

Véréna Paravel & Lucien Castaing-Taylor, somniloquies, 2017
Véréna Paravel & Lucien Castaing-Taylor, somniloquies, 2017

Paravel en Castaing-Taylor benadrukken het fysieke en sensorische vanuit een niet-menselijk perspectief. Zo ontwikkelen ze een nieuwe filmtaal met een kosmische blik die de mens niet langer centraal stelt, maar de relaties tussen alle levenden wezens onderling blootlegt. Filmen is voor Paravel en Castaing-Taylor onderzoek doen: ze filmen terwijl ze onderzoeken en vice versa. De camera dient daarbij als onderzoeksinstrument en de makers deinzen er niet voor terug om hun onderwerpen dicht op (of onder) de huid te zitten.

Véréna Paravel & Lucien Castaing-Taylor, Video installation based on De Humani Corporis Fabrica, 2022

Véréna Paravel & Lucien Castaing-Taylor, Video installation based on De Humani Corporis Fabrica, 2022

Voor de film De Humani Corporis Fabrica (2022), waar ze speciaal voor deze tentoonstelling een installatie van acht schermen van maakten, deden ze uitgebreid onderzoek in vijf Parijse ziekenhuizen. Daar zwerft hun camera niet alleen tussen de patiënten, de artsen en de verplegers, maar dringt deze ook door in de vlezige binnenkant van het menselijk lichaam, ín de aorta’s, bloedvaten en hersenen van de geopereerden. Net zoals de chirurgen in de film openen de filmmakers een wereld die tot dan toe (cinematografisch) onbekend bleef en verkennen ze deze van binnenuit.

In hun bekendste film Leviathan (2012), een duizelingwekkende studie over de relatie tussen de mens en de zee, filmden ze maandenlang op een viskotter, waarbij ze tientallen kleine GoPro-camera’s aan de boot, de bemanning en de visnetten bevestigden. Met dit beeldmateriaal creëerden zij een organisch geheel waarin de visvangst niet enkel door de ogen van de bemanning, maar eerder vanuit het perspectief van de vissen, de meeuwen of de zee zelf wordt gezien.

Véréna Paravel & Lucien Castaing-Taylor, Leviathan, 2012
Véréna Paravel & Lucien Castaing-Taylor, Leviathan, 2012

Over Paravel & Castaing-Taylor

Véréna Paravel (1971, Neuchâtel, Zwitserland) en Lucien Castaing-Taylor (1968, Liverpool, Engeland) zijn beiden antropoloog, kunstenaar en filmmaker. Castaing-Taylor is oprichter en directeur van het Sensory Ethnography Lab (SEL) aan de Harvard University in de Verenigde Staten, een experimenteel laboratorium voor onderzoek naar de relatie tussen antropologie en cinema, waar ze samen werken. Hun werk bevindt zich in de permanente collectie van het Museum of Modern Art in New York en is tentoongesteld in Tate, de Whitney Biennial, MoMA, documenta 14 en elders. Hun bekroonde films en video’s waren te zien in Berlijn, Locarno, New York, Toronto, Venetië en verschillende andere filmfestivals.

poster Paravel & Castaing-Taylor – Cosmic Realism

poster Paravel & Castaing-Taylor – Cosmic Realism

Films, Talks & Events

Op zoek naar eerdere tentoonstellingen?

Bekijk het archief via de link.

Lees meer

Hoofdpartner Tentoonstellingen

Hoofdsponsors Eye

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online.
Steun Eye en zie meer. Word Vriend van de Eye Society.