Let op: dinsdag 28 mei staakt het openbaar vervoer, waaronder ook de pont. Voor meer informatie, zie GVB.nl

Let op: Deze tentoonstelling wordt verwacht.

William Kentridge

Ten Drawings for Projection
Tentoonstelling
3 juni t/m 1 september 2019
William Kentridge: 10 Drawings for Projection

eye exposed

EXPOSED Kentridge opening

EXPOSED organiseert een feestelijk evenement bij de opening op 2 juni.

In 2015 schonk de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge 10 Drawings for Projection (1989-2011) aan het filmmuseum. De tien korte animatiefilms betekenden Kentridges doorbraak in de internationale kunstwereld. De films, die de bewogen geschiedenis van Zuid-Afrika belichten, zijn deze zomer als grote installatie te zien in Eye. In de tentoonstelling is ook de filminstallatie O Sentimental Machine (2015) te zien, die historische opnamen bevat van de Russische revolutionair Leon Trotski. De tentoonstelling vindt plaats tijdens het Holland Festival, waarvoor William Kentridge optreedt als Associate Artist.

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

De genereuze schenking volgde op de tentoonstelling William Kentridge – If We Ever Get to Heaven, zomer 2015 in Eye. De kunstenaar was onder de indruk geraakt van de kwaliteit van de presentatie en de rijkdom van de Eye-collectie. Als gebaar van appreciatie besloot hij alle werken uit de serie 10 Drawings for Projection te schenken aan het museum.

Let op: deze tentoonstelling wordt verwacht van 3 juni tot en met 1 september 2019

rondleidingen

Op zondag 9 juni, 23 juni, 14 juli, 28 juli, 11 augustus, 25 augustus en 1 september biedt Eye instaprondleidingen aan van 14.00 tot 15.00.

U kunt de rondleiding volgen met een entreekaartje voor die dag. Startpunt is de ingang van de tentoonstelling. Aangeboden in samenwerking met arttra.nl.

Daarnaast biedt Eye rondleidingen aan voor het mbo en het voortgezet onderwijs. Meer informatie vindt u hier.

 • William Kentridge, 10 Drawings for Projection - Other Faces (2011)

 • William Kentridge, 10 Drawings for Projection - Sobriety, Obesity & Growing Old (1991)

 • William Kentridge, 10 Drawings for Projection - Other Faces (2011)

geschonden samenleving

Een terugkerend thema in de serie – met films als Johannesburg, 2nd Greatest City After Paris (1989), Felix in Exile (1994) en Other Faces (2011) – is de recente Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Uitgangspunt voor de animaties zijn de houtskooltekeningen die Kentridge overtekent, weer weggomt en daarmee in beweging zet. Ze refereren onder meer aan historische gebeurtenissen als het bloedbad van Sharpeville, de vrijlating van Nelson Mandela en de afschaffing van Apartheid. De 10 Drawings for Projection (1989-2011) markeerden Kentridges doorbraak in de internationale kunstwereld als geëngageerd kunstenaar die begaan is met de ontwikkelingen in zijn geboorteland. ‘Ik heb nooit illustraties van Apartheid willen maken’, zegt hij in een interview. ‘Maar de tekeningen en films worden wel gevoed en komen voort uit de geschonden samenleving die er het gevolg van is. Ik ben geïnteresseerd in een politieke kunst, dat wil zeggen een kunst van het ambigue, van tegenspraak, onaffe gebaren en onzekere afloop.’

 • William Kentridge, 10 Drawings for Projection - Felix in Exile (1994)

 • William Kentridge, 10 Drawings for Projection - Felix in Exile (1994)

 • William Kentridge, 10 Drawings for Projection - Sobriety, Obesity - Growing Old (1991)

leon trotski voor de camera

Een bijzondere installatie is O Sentimental Machine, die Kentridge maakte voor de veertiende Biënnale van Istanbul (2015). De ruimtelijke filminstallatie met vijf projecties is gedacht als de werkruimte van revolutionair Leon Trotski, die op verschillende historische filmfragmenten is te zien. Hiervoor putte Kentridge uit de Eye-collectie, waarin zich onder meer beelden bevinden van Trotski die voor de camera een lezing geeft over de toekomst van het communisme. Uit dezelfde collectie gebruikte Kentridge fragmenten uit homemovies van Nicolaas II, Ruslands laatste tsaar. In de tentoonstelling is tevens een aantal grote wandtapijten opgenomen; Kentridge liet ze vervaardigen in een lokale weverij in Johannesburg en koos als motief onder meer collages van landkaarten en personages die in zijn werk voorkomen.

De tentoonstelling gaat vergezeld van een publieksprogramma met films, optredens, en lezingen

 • William Kentridge, 10 Drawings for Projection - History of the Main Complaint (1996)

 • William Kentridge, 10 Drawings for Projection - Monument (1990)

 • William Kentridge, 10 Drawings for Projection - Weighing... and Wanting (1998)

over de kunstenaar

William Kentridge (Johannesburg, 1955) studeerde politicologie en African Studies en volgde een mime- en theateropleiding in Parijs; als kunstenaar werd hij opgeleid aan de Johannesburg Art Foundation. Hij werd bekend als multimediakunstenaar door zijn bijzondere animatiefilms, houtskooltekeningen en installaties opgebouwd uit film, geluid, muziek en sculpturale objecten. Met schijnbaar gemak weet Kentridge uiteenlopende media samen te brengen in een uitzonderlijk oeuvre. Kentridge is ook werkzaam als opera- en theaterregisseur, onder meer in samenwerkingen met de Metropolitan Opera in New York, het Royal Opera House, Londen en het Holland Festival. Zijn beeldend werk was te zien op de Documenta (Kassel), Tate Modern (Londen), Museum of Modern Art (New York) en op de Biënnale van Venetië.

schoolbezoek

animatieworkshop
Vanaf 3 juni: bezoek de expo en ga zelf aan de slag met de unieke animatiestijl van William Kentridge. Speciaal voor scholen in het VMBO, HAVO, VWO en MBO

Agenda

dinsdag, 4 jun 2019

 • 19:15
  4 jun 2019
  William Kentridge: 10 Drawings for Projection
  special

  Een avond in Joburg

  special, NL 2019

  Filmcriticus en -docent Gawie Keyser, geboren in Zuid-Afrika, praat over de verbeelding van Zuid-...

dinsdag, 11 jun 2019

zaterdag, 15 jun 2019

Volledig aanbod

Van A tot Z

Let op: Deze tentoonstelling wordt verwacht.