Thema

Restored & Unseen

Gerestaureerde klassiekers en herontdekte films die een nieuw publiek verdienen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Voor Restored & Unseen put Eye zowel uit de eigen collectie als uit het internationale aanbod van gerestaureerde kopieën uit buitenlandse archieven en het festivalcircuit. Films voor de liefhebber, die nu eindelijk eens die buitenissige klassieker met Michel Piccoli kan afvinken, een aloude persoonlijke favoriet als nieuw ondergaat of een verrassende ontdekking doet.

 • Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles (Chantal Akerman, 1976)

 • De Himmel über Berlin (Wim Wenders, 1987)

 • Floating Weeds (Yasujiro Ozu, 1959)

 • Dillinger è morto (Marco Ferreri, 1969)

 • Pather Panchali (Satyajit Ray, 1955)

Restored & Unseen in januari: Víctor Erice in Amsterdam

Regisseur Víctor Erice (1940) is op 11 januari in het Rijksmuseum, waar hij een masterclass geeft ter gelegenheid van de tentoonstelling Rembrandt Velázquez – Nederlandse en Spaanse Meesters. In het programma Restored & Unseen vertoont Eye drie speelfilms van Erice (El sur, El espíritu de la colmena en El sol del membrillo); de regisseur is aanwezig bij de voorstellingen van El sur en El espíritu de la colmena.

Het Víctor Erice-eerbetoon is een initiatief van Sin Fin Cinema, Amsterdam Spanish Film Festival en Rijksmuseum i.s.m Eye, Instituto Cervantes Utrecht en OBA Amsterdam.

ASFF Sin Fin Cinema

eigenzinnige verzameling

Eye beheert en restaureert (deels) een collectie van ruim 50.000 titels, waaronder onbetwiste klassiekers, in vergetelheid geraakte films, spraakmakende films, controversiële films en mainstream publieksfilms.

Van die eigenzinnige verzameling wil Eye in het nieuwe programma Restored & Unseen de komende jaren meer laten zien. Het programma zal regelmatig worden aangevuld met gerestaureerde kopieën uit buitenlandse archieven en het internationale festivalcircuit.

Wat maakte Ladri di biciclette zo baanbrekend? Hoeveel impact heeft De stilte rond Christine M. vandaag de dag nog? Waarom raakte Der Himmel über Berlin destijds ook alweer zo'n gevoelige snaar? Dat zijn de vragen waarop Restored & Unseen antwoord wil geven.

aandacht voor de context

Het programma is twee keer per maand te zien, op de maandagavond. De films zijn thematisch verbonden via regisseurs- of acteurskeuze, genreovereenkomsten of aan de actualiteit ontleende thema’s. Denk aan film en feminisme, neorealisme of een hommage aan Michel Piccoli.

Het accent ligt op Europese auteurscinema, Nederlandse filmgeschiedenis en de niet-Westerse film, vanouds deelgebieden waar Eye zich sterk voor maakt.

Elke voorstelling wordt ingeleid door een programmeur of speciale gast.

Agenda

zaterdag, 14 dec 2019

zaterdag, 21 dec 2019

maandag, 23 dec 2019

 • 19:00
  23 dec 2019
  Floating Weeds, Yasujiro Ozu
  film

  Restored & Unseen: Floating Weeds

  Yasujiro Ozu, JP 1959

  Ozu’s remake van zijn stille klassieker A Story of Floating Weeds uit 1934, over een oudere...

  met inleiding door Dick Stegewerns (University of Oslo)

zondag, 12 jan 2020

maandag, 13 jan 2020

 • 19:00
  13 jan 2020
  El sur, Víctor Erice
  film

  Restored & Unseen: El sur

  Víctor Erice, ES 1983

  Tweede film van de vermaarde Spaanse regisseur Víctor Erice is een meesterwerk. De...

  met Q&A met regisseur Víctor Erice

maandag, 27 jan 2020

Volledig aanbod

Van A tot Z