Il posto
Thema

Restored & Unseen

Gerestaureerde klassiekers en herontdekte films die een nieuw publiek verdienen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Voor Restored & Unseen put Eye zowel uit de eigen collectie als uit het internationale aanbod van gerestaureerde kopieën uit buitenlandse archieven en het festivalcircuit. Films voor de liefhebber, die nu eindelijk eens die buitenissige klassieker met Michel Piccoli kan afvinken, een aloude persoonlijke favoriet als nieuw ondergaat of een verrassende ontdekking doet.

 • El espíritu de la colmena (Víctor Erice, 1973)

 • El sur (Víctor Erice, 1983)

 • Floating Weeds (Yasujiro Ozu, 1959)

 • The Legend of the Holy Drinker (Ermanno Olmi, 1988)

Restored & Unseen in januari: Víctor Erice in Amsterdam

Regisseur Víctor Erice (1940) is op 11 januari in het Rijksmuseum, waar hij een masterclass geeft ter gelegenheid van de tentoonstelling Rembrandt Velázquez – Nederlandse en Spaanse Meesters. In het programma Restored & Unseen vertoont Eye drie speelfilms van Erice (El sur, El espíritu de la colmena en El sol del membrillo); de regisseur is aanwezig bij de voorstellingen van El sur en El espíritu de la colmena.

Het Víctor Erice-eerbetoon is een initiatief van Sin Fin Cinema, Amsterdam Spanish Film Festival en Rijksmuseum i.s.m Eye, Instituto Cervantes Utrecht en OBA Amsterdam.

ASFF Sin Fin Cinema

Ermanno Olmi, maestro van de naoorlogse Italiaanse cinema

‘Een van de laatste grote filmmakers van de jaren zestig’, reageerde Martin Scorsese bij het overlijden van de Italiaanse filmmaker Ermanno Olmi in 2018. Olmi’s films zijn in Nederland waarschijnlijk minder bekend dan die van generatiegenoten als Ettore Scola en Paolo en Vittorio Taviani, maar met zijn meer dan zestig jaar omspannende carrière was hij een van de sleutelfiguren van de naoorlogse Italiaanse cinema. Eye vertoont in februari twee van zijn films, Il posto (1961) en The Legend of the Holy Drinker (1988), met in de hoofdrol Rutger Hauer.

eigenzinnige verzameling

Eye beheert en restaureert (deels) een collectie van ruim 50.000 titels, waaronder onbetwiste klassiekers, in vergetelheid geraakte films, spraakmakende films, controversiële films en mainstream publieksfilms.

Van die eigenzinnige verzameling wil Eye in het nieuwe programma Restored & Unseen de komende jaren meer laten zien. Het programma zal regelmatig worden aangevuld met gerestaureerde kopieën uit buitenlandse archieven en het internationale festivalcircuit.

Wat maakte Ladri di biciclette zo baanbrekend? Hoeveel impact heeft De stilte rond Christine M. vandaag de dag nog? Waarom raakte Der Himmel über Berlin destijds ook alweer zo'n gevoelige snaar? Dat zijn de vragen waarop Restored & Unseen antwoord wil geven.

aandacht voor de context

Het programma is twee keer per maand te zien, op de maandagavond. De films zijn thematisch verbonden via regisseurs- of acteurskeuze, genreovereenkomsten of aan de actualiteit ontleende thema’s. Denk aan film en feminisme, neorealisme of een hommage aan Michel Piccoli.

Het accent ligt op Europese auteurscinema, Nederlandse filmgeschiedenis en de niet-Westerse film, vanouds deelgebieden waar Eye zich sterk voor maakt.

Elke voorstelling wordt ingeleid door een programmeur of speciale gast.

Agenda

maandag, 27 jan 2020

maandag, 10 feb 2020

 • 19:00
  10 feb 2020
  Il posto
  film

  Restored & Unseen: Il posto

  Ermanno Olmi, IT 1961

  Ermanno Olmi’s debuutfilm over een jongeman die een baantje krijgt bij een grote firma is een...

  met inleiding door Leo van Hee (programmeur Eye)

maandag, 24 feb 2020

Volledig aanbod

Van A tot Z