Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Thema

The Hitchcock Touch

24 juli tot en met 12 oktober 2014

Deze zomer eert EYE de meest iconische en invloedrijke regisseur aller tijden, Alfred Hitchcock, met een groot retrospectief inclusief negen gerestaureerde stille films.

Voor het eerst zijn deze Hitchcock 9 in Nederland te zien. Voor de restauratie van deze zelden vertoonde eerste films is gebruikgemaakt van materiaal uit de EYE-collectie.

The Hitchcock Touch vindt plaats van 24 juli t/m 12 oktober en wordt omlijst met live-muziek, een cursus, lezingen en speciale voorstellingen.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

over hitchcock

Hitchcock is ruim dertig jaar na zijn dood nog steeds een icoon in de populaire cultuur. In 2012 werd Vertigo tot de beste film aller tijden gekozen in de poll van filmtijdschrift Sight and Sound.

Alfred Hitchcock stond niet alleen bekend om zijn voorliefde voor blonde actrices, maar ook om zijn briljante scenario’s en visuele vondsten, die niets aan kracht hebben ingeboet. Hitchcock heeft op vele kunstvormen zijn stempel gedrukt en spreekt nog steeds tot de verbeelding.

Filmmakers en kunstenaars laten zich door hem inspireren, zoals Douglas Gordon met zijn beroemde kunstwerk 24 Hour Psycho. De Nederlandse filmmaker Diederik van Rooijen gaat in Hollywood een remake maken van The Birds.

over het programma

Met The Hitchcock Touch toont EYE de belangrijkste films van The Master of Suspense, van de stille films uit de jaren twintig, klassieke meesterwerken uit de jaren dertig, veertig en vijftig zoals The Lady Vanishes, Spellbound en Vertigo, tot latere films als Psycho en Frenzy.

Zijn films zijn vaak een entertainende cocktail van spionage, romantiek, humor en suspense. The Hitchcock Touch geeft niet alleen een beeld van de diversiteit van Hitchcocks oeuvre, maar brengt ook de overeenkomsten tussen films uit verschillende periodes in kaart.

Hij maakte films in Engeland en in Hollywood, van stille film tot geluidsfilm, van zwart-wit tot kleur en in verschillende filmstijlen. In totaal worden meer dan 45 titels vertoond, deels gerestaureerd en gedigitaliseerd, maar ook in vintage 35mm-prints uit de collectie van EYE en collega-filmarchieven.

Volledig aanbod