100 Jaar Dada
Vrijdag 5 februari is het precies honderd jaar geleden dat het Cabaret Voltaire z’n deuren opende in de Spiegelgasse in Zürich. Daarmee was het dadaïsme een feit, en veranderde onze conceptie van kunst aanzienlijk. EYE on Art eert de spirit van dada met zes films van eigenzinnige iconoclasten als Hans Richter, Marcel Duchamp en Man Ray.
Toen de straatarme dichter en filosoof Hugo Ball met zijn minnares Emmy Hennings op 5 februari 1916 Cabaret Voltaire opende in een café op Spiegelgasse 1, Zürich, woedde de Eerste Wereldoorlog in volle hevigheid.
Met Marcel Janco, Richard Huelsenbeck, Tristan Tzara, Hans Arp en Sophie Taeuber Arp vertolkten Ball en Hennings de stem van het protest, in reactie op de waanzin van de oorlog; onder de betiteling dada kregen op de planken van de Voltaire a-logica, absurde fantasie en magie de vrije loop.
De performances zetten het publiek op z”n kop; bruïtistische geluidseffecten, moderne dans, klankgedichten, woord- en beeldcollages, negermaskers of hoekig-modernistische piano-improvisaties wekten verontwaardiging en razernij, fluitconcerten striemden de lucht.
De geest van Cabaret Voltaire werkte door in New York, Berlijn en Parijs, waar o.a. Marcel Duchamp, John Heartfield, Francis Picabia en Man Ray de bakens verzetten. De kunst van de readymade, de associatieve film- en fotomontage en de fascinatie voor machine-esthetiek deden hun intrede. Nieuw gezichtspunt: alles kon kunst zijn, afhankelijk van de context en intelligentie van de beschouwer.
Met de vertoning van zes vroege films uit de collectie laat EYE on Art de geest van dada herleven, van Hans Richters bekende Vormittagsspuck tot het zelden vertoonde Emak-bakia van Man Ray. EYE on Art-programmeur Anna Abrahams leidt de avond in, de films worden vertoond met live cellomuziek door Tristan Honsinger, een Amerikaanse cellist en componist in de free jazz. De voertaal is Engels.
Programma: Vormittagsspuk (Hans Richter, DE 1927 6”); Anémic cinéma (Marcel Duchamp FR 1925 7”); L'étoile de mer (Man Ray FR 1928 15”); Le retour à la raison (Man Ray FR 1923 3”); Emak-bakia (Man Ray FR 1926 18”); Charlot présente le ballet mécanique (Fernand Léger FR 1923 12”).
Details
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.