Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
This is Film! 2023 TIF#5: Bachchan Back to the Beginning

#5: Film Heritage in India

Bekijk trailer

This is Film! 2023 #5: Film Heritage in India

In de vijfde sessie van This is Film! bespreken Shivendra Singh Dungarpur het werk van Film Heritage Foundation, een non-profitorganisatie die zich inzet voor de conservering, preservering en restauratie van de Indiase cinema.

poster This is Film! 2023
Lezing

De Film Heritage Foundation is in 2014 opgericht door Shivendra Singh Dungarpur in Mumbai, India. De organisatie zet zich in voor de conservering, preservering en restauratie van het bewegende beeld en voor het ontwikkelen van interdisciplinaire programma's om bewustzijn te creëren over de taal van de cinema. De lezing zal gericht zijn op de uitdagingen en de rol die Film Heritage Foundation heeft gespeeld bij het op de kaart zetten van de conservering en preservering van Indiase film.

In 2022 vierde de Film Heritage Foundation de 80ste verjaardag van de legendarische acteur Amitabh Bachchan met het vertonen van de historische films uit de jaren 70 en 80 die de acteur tot een superster hadden gemaakt. Het filmfestival Amitabh Bachchan dat door de stichting op een ongekende schaal wordt georganiseerd met vertoningen in bioscopen in heel India werkt daarmee als een middel om de belangstelling voor Indiase klassieke cinema nieuw leven in te blazen en het belang van filmarchivering te erkennen, zelfs bij het grote publiek.

Inleiding door Giovanna Fossati (hoofdconservator Eye en hoogleraar Filmerfgoed aan de Universiteit van Amsterdam). Discussie gemodereerd door Anne Gant (Eye) en Q&A in samenwerking met de masterstudenten van het This is Film!-vak van de UvA.

Vertoning

Amar Akbar Anthony (Manmohan Desai, IN 1977, 184’)

Amar Akbar Anthony (1977) is een Hindi film geregisseerd door Manmohan Desai die met een combinatie van actie, komedie en melodrama een enorme kaskraker werd. De film vertelt het verhaal van drie broers, Amar (Vinod Khanna), Akbar (Rishi Kapoor) en Anthony (Amitabh Bachchan), die in hun kindertijd van elkaar worden gescheiden en vervolgens worden geadopteerd door drie families (één hindoe, één moslim en één christelijk), om uiteindelijk door het lot te worden herenigd wanneer ze volwassen zijn. Amar is politieagent geworden, Akbar een qawwali-zanger en Anthony is de eigenaar van een country liquor bar. Het trio ontmoet elkaar en raakt bevriend. Ze doneren bloed aan een bloemenverkoopster, niet wetende dat de verkoopster hun moeder is, noch dat zij broers van elkaar zijn. Na nog meer buitengewone toevalligheden, waarvoor de kijker het ongeloof zal moeten opschorten, bereikt de film een gelukkig einde.

Amar Akbar Anthony blijft, ook bij het hedendaagse publiek, een geliefde film die wordt aangeprezen als een symbool van het secularisme in de populaire cultuur.

Gastspreker

Shivendra Singh Dungarpur is de oprichter en directeur van de Film Heritage Foundation. Hij is een bekroonde filmmaker, archivaris en restaurator die met passie gelooft in het doel van filmconservering en -restauratie. In de afgelopen jaren heeft hij veel belangrijke filmrestauraties gepromoot en professionele workshops ondersteund in samenwerking met de International Federation of Film Archives (FIAF).

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2023

Lengte

190 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

This is Film! 2023

This is Film! Film Heritage in Practice is een jaarlijkse openbare collegereeks met internationale gastsprekers en filmvertoningen gewijd aan opmerkelijke projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed.

Lees meer
campagnebeeld This is Film! 2023 (Het tovertoneel (Segundo de Chomón, FR 1907))

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

This is Film! 2023 TIF#5: Amar Akbar Anthony (Manmohan Desai, IN 1977)
This is Film! 2023 TIF#5: Amar Akbar Anthony (Manmohan Desai, IN 1977)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op