Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
This is Film! 2023 TIF#6: Waar de ratten koning zijn (Barbara den Uyl, NL 1985)

#6: Dutch Film in the 70s and 80s

Bekijk trailer

This is Film! 2023 #6: Dutch Film in the 70s and 80s

Voor de zesde en laatste sessie van This is Film! bekijken we Eye's collectie van Nederlandse films uit de jaren 70 en 80 en zijn Eye's curator Nederlandse film Rommy Albers en voormalig Eye-trainees Carolina Battaglini (Filmrestauratie) en Martine Bouw (Filmcollectie) uitgenodigd.

poster This is Film! 2023
Lezing

Een groot deel van de collectie van Eye bestaat uit films die in de jaren 70 en 80 in Nederland zijn geproduceerd. Eye heeft de afgelopen jaren een project opgezet met de focus op het onderzoek en de restauratie van deze films. Een van de films uit deze collectie is de documentaire Waar de ratten koning zijn (1985, Barbara den Uyl) die in 2022 door Eye is gerestaureerd.

In deze sessie bespreken voormalig Eye-trainees Carolina Battaglini (Filmrestauratie) en Martine Bouw (Filmcollectie) en curator Rommy Albers dit restauratieproject en Eye’s collectie van Nederlandse films uit de jaren 70 en 80. Inleiding door Giovanna Fossati (hoofdconservator Eye en hoogleraar Filmerfgoed aan de Universiteit van Amsterdam). Q&A in samenwerking met de masterstudenten van het This is Film!-vak van de UvA.

Vertoning

Waar de ratten koning zijn (Barbara den Uyl, NL 1985)

in de jaren 80 komen krakers, punkers en de oorspronkelijke bewoners van de Staatsliedenbuurt in Amsterdam samen in de Woongroep Staatsliedenbuurt. Na jaren van ineffectief huisvestingsbeleid was de macht van de gemeenteraad bijna volledig verdwenen. Aan het eind van 1984 nam de buurt het heft dan ook in eigen handen, zoals pijnlijk duidelijk werd toen de Amsterdamse burgemeester Van Thijn gedwongen de buurt uit werd gezet.

Barbara den Uyl, filmmaker en buurtbewoner, documenteerde hoe de mensen uit de buurt meer dan een jaar lang tegen het systeem vochten. In een epiloog delen de hoofdrolspelers van de film hun persoonlijke visies op de verschrikkelijke dood van Hans Kok in een Amsterdamse politiecel. De film is in 2022 door Eye gerestaureerd in het kader van Eye’s traineeshipprogramma 'Filmrestauratie' en 'Filmcollectie'.

Gastsprekers

Martine Bouw is Access-medewerker bij Cinémathèque royale de Belgique – Cinematek in Brussel. Daarnaast is ze programmeur en onderzoeker bij het Nederlands Silent Film Festival (NSFF) in Eindhoven. Eerder werkte ze bij Eye als trainee Filmcollectie, digitale filmregistrar, booker, documentalist en specialist digital ingest.

Carolina Battaglini studeerde Cinematography aan de ENERC Film Academy in Buenos Aires en Film Preservation aan EQZE in San Sebastián. Daarnaast was ze trainee Filmrestauratie bij Eye. Rommy Albers is curator Nederlandse film- en bioscoopcultuur bij Eye.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2023

Lengte

126 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

This is Film! 2023

This is Film! Film Heritage in Practice is een jaarlijkse openbare collegereeks met internationale gastsprekers en filmvertoningen gewijd aan opmerkelijke projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed.

Lees meer
campagnebeeld This is Film! 2023 (Het tovertoneel (Segundo de Chomón, FR 1907))

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

This is Film! 2023 TIF#6: Waar de ratten koning zijn (Barbara den Uyl, NL 1985)
This is Film! 2023 TIF#6: Waar de ratten koning zijn (Barbara den Uyl, NL 1985)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op