Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
1260526 the nothing factory

A fábrica de nada

Pedro Pinho / PT, 2017 / 177 min.

Zé en zijn collega-arbeiders worden een voor een opgeroepen door een HR-medewerker: hun geliefde fabriek, gelegen aan de rand van Lissabon, gaat sluiten. De loyale arbeidskrachten dreigen van bovenaf slim tegen elkaar te worden uitgespeeld, met ferme afkoopsommen. De standvastige overblijvers besluiten echter hun werkplek te bezetten; het verzet tegen de grootindustrieel is begonnen.

The nothing factory 1

Filmmaker Pedro Pinho liet zich voor zijn activistische speelfilmdebuut inspireren door het toneelstuk De Nietsfabriek van Judith Herzberg, over een fabriek waar niets gebeurt. In drie knap geacteerde hoofdstukken toont hij de tragikomische gevolgen van de sluiting.

In het eerste naturalistische deel maken de aanvankelijke gevoelens van machteloosheid snel plaats voor bravoure: is zelfmanagement een optie? In het tweede, intellectuele deel wordt die discussie breder getrokken, met poëtische essays en socialistische bespiegelingen over de teloorgang van de arbeider in het Westen. Waarop het slotstuk ontaardt in een onvervalste, bijkans absurdistische musical, met een uitbundige dansact op de assemblagelijn.

(IFFR)

Details

Regisseur

Pedro Pinho

Productiejaar

2017

Productieland(en)

PT

Originele titel

A fábrica de nada

Lengte

177 min.

0002 nothingfactory 03
A fabrica de nada 1 h 2017
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op