Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
A gentle creature st 4 jpg sd high

A Gentle Creature

Sergei Loznitsa / FR, 2017 / 143 min.

Documentairemaker Sergej Loznitsa baarde een jaar of vijf geleden opzien met de speelfilms In the Fog en My Joy, inktzwarte en absurdistische portretten van een Rusland in verval. Voor A Gentle Creature baseerde hij zich losjes op een Dostojevski-verhaal, met als resultaat opnieuw een sardonisch-tragische fabel over de staat van het hedendaagse Rusland, met de geesten van Gogol, Kafka en Dostojevski op de achtergrond.

A gentle creature ps 1 jpg sd low

“Van het kastje naar de muur”: op niemand lijkt deze uitdrukking zo van toepassing als op de naamloze hoofdrolspeelster in Loznitsa”s nieuwste film. Het sympathieke schepsel uit de titel heeft een man in een Siberische gevangenis zitten, naar wie ze pakjes stuurt. Op een dag komt een pakje terug, reden waarom de echtgenote zich in de bus zet naar Siberië.

De reis brengt de in een afgelegen dorp wonende vrouw in contact met alle lagen van de Russische bevolking, tot in de gevangenis, waar machtsbeluste bewakers de gevangenen en hun familie het leven tot een hel maken. Nooit zal de vrouw antwoord krijgen op de vraag waarom haar pakketten terugkomen, wel wordt ze vernederd en bespot door bureaucraten en belaagd door misdadigers en pooiers in de plaatselijke herberg.

vol van leven

In zijn nieuwste speelfilm – een mix van roadmovie en karakterstudie, eindigend in een fantastische droom – laat Loznitsa opnieuw weinig hoop voor de toekomst van Rusland. Corruptie, willekeur, geweld en onderdrukking zetten er de toon, drank, seks en misdaad zijn de enige ontsnappingsroutes, zo lijkt het. “Een film als een voorhamer”, schreef een Duitse criticus over Loznitsa”s nieuwste, die toch ook krioelt van leven en zwarte, surrealistische humor. Coproductie met de Nederlandse productiemaatschappijen Graniet Film (Marc van Warmerdam) en Wild at Art (Peter Warnier).Bij de première van A Gentle Creature vertoont EYE ook My Joy en In the Fog. Alle drie de speelfilms van Loznitsa - My Joy, In the Fog én A Gentle Creature - stonden in de competitie van Cannes.

“...nietsontziende analyse van de Russische ziel...onvergetelijk... (**** NRC Handelsblad)

“ ...scherp...hallucinerende aanklacht... (**** Het Parool)

“ ...volstrekt eigen draai... (**** Trouw)

Details

Regisseur

Sergei Loznitsa

Productiejaar

2017

Productieland(en)

FR

Originele titel

Krotkaya

Lengte

143 min.

Taal

Russisch

Drager

DCP

Une femme douce (A Gentle Creature) (Sergei Loznitsa)
A gentle creature st 3 jpg sd high 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op