Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
A tale of three sisters eye filmmuseum 1

A Tale of Three Sisters

Emin Alper / TR, DE, NL, GR, 2019 / 108 min.

Drie zusters uit een klein Turks bergdorpje proberen zich anno de jaren tachtig ieder op haar eigen manier aan de traditie te ontworstelen. Alper maakte een fraai gefotografeerde vertelling over het Turkse platteland, waar tradities botsen op verlangens van jonge vrouwen.

Poster tale of three sisters

Twee van de drie zussen keren aan het begin van de film terug naar het huis van hun vader in de bergen van Noord-Oost Turkije. Voor de welgestelde families bij wie ze inwoonden zijn ze overbodig geworden. De jongste omdat het kind waarop ze paste is gestorven, de middelste omdat ze zich te brutaal zou gedragen. De oudste dochter woont al weer een tijdje tegen haar zin met haar man bij haar vader in. En zo zijn ze allemaal weer terug bij af.

liefdadigheid

Turkije kende lange tijd een praktijk die wel wordt omschreven met de term 'besleme'. Meisjes uit arme plattelandsgezinnen werden onder het mom van liefdadigheid opgenomen door rijkere families. Maar deze zogenaamde pleegkinderen kwamen vooral goed van pas als huishoudelijke hulp. Liefdadigheid met een prijs dus. Alpers eigen moeder overkwam het en vormde zo mede de inspiratie voor zijn film.

adembenemende opnamen

In A Tale of Three Sisters zitten de drie hoofdpersonen gevangen in een traditie waaruit geen ontsnappen mogelijk lijkt. Alper verzacht de pijn, althans voor de kijker, door de tragedie in adembenemende opnamen te verpakken van het berglandschap met zijn besneeuwde toppen. De film, een sprookje en rauw realistisch drama ineen, werd medegeproduceerd door het Nederlandse Circe Films.

Alpers eerdere speelfilms Tepenin Ardi (Beyond the Hill, 2012) en Frenzy (2015) – over paranoia en hedendaags terrorisme in tijden van massale vluchtelingenstromen – werden onderscheiden met prestigieuze prijzen in het festivalcircuit. Behalve als filmregisseur werkt de afgestudeerde historicus ook als docent geesteswetenschappen aan de Technische Universiteit Istanboel.

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul languageThis movie contains scenes with alcohol and/or drug use

Regisseur

Emin Alper

Productiejaar

2019

Productieland(en)

TR, DE, NL, GR

Originele titel

Kiz Kardesler

Lengte

108 min.

Taal

Turkish

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

A tale of three sisters eye filmmuseum 2
A tale of three sisters eye filmmuseum 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op