Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 A Zed Two Noughts 1

A Zed & Two Noughts

Peter Greenaway / GB, NL, 1985 / 115 min.

Ironisch en bizar drama vol symboliek, waarin tweelingbroers om de dood van hun echtgenoten in een auto-ongeluk rouwen. Door van rottende zwart-witte dieren een beeldstudie te maken proberen ze een verklaring te vinden voor de grillen van het lot.

poster IDFA 2023

Oswald en Oliver, geboren als Siamese tweeling, werken beiden als zoöloog in een dierentuin. Ze verliezen allebei hun vrouw bij een bizar auto-ongeluk waarin de chauffeur beide benen verliest. De broers, die hunkeren naar lichamelijke hereniging, zijn geobsedeerd door symmetrie, lijstjes en de dierentuin als een levende encyclopedie van de evolutie. Door het rottingsproces van zwart-witte dieren in symmetrische tableaus te fotograferen proberen ze grip te krijgen op hun rouw.

Greenaway’s bizarre drama werd opgenomen in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam en verwijst regelmatig naar composities van Vermeer en diens vervalser Van Meegeren. Ben van Os en Jan Roelfs waren verantwoordelijk voor het production design van het zwart-komische, Brits-Nederlands drama, Michael Nyman maakte de kenmerkende muziek en Sacha Vierny tekende voor het camerawerk. Greenaway sloeg regelmatig de handen ineen met deze vakspecialisten.

Net als in Greenaway's andere werk zijn veel shots wijd gekaderd, statisch en met ultraprecieze positionering van de objecten en personages, om te benadrukken dat cinema voortkomt uit de schilderkunst en om dat elk filmframe een still is.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Peter Greenaway

Productiejaar

1985

Productieland(en)

GB, NL

Lengte

115 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 A Zed Two Noughts 2
IDFA 2023 A Zed Two Noughts 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op