Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Late autumn

Akibiyori

Yasujiro Ozu / JP, 1959 / 125 min.

Variatie op Late Spring, met ditmaal een weduwe die haar dochter wil laten trouwen. Setsuko Hara vertolkte in 1949 de dochter en speelt nu met verve de moeder. Een van de zes recente digitale restauraties van belangrijke titels uit het oeuvre van de Japanse filmmaker Yasujiro Ozu (1903-1963).

Lateautumn poster 02 0109

In dit gloedvolle portret over familieliefde en de bijbehorende conflicten is vaste Ozu-actrice Setsuko Hara te zien als moeder die haar dochter op zachtzinnige wijze probeert te overtuigen om te gaan trouwen. Ozu, die Late Autumn in de herfst van zijn eigen carrière maakte, concentreert zich daarbij op de dochter, die aarzelt om te trouwen omdat ze dan haar verweduwde moeder alleen achter zou laten. De moeder overweegt om voor zichzelf een man te zoeken zodat haar dochter met een gerust hart in het huwelijk kan treden.

De offers van ouders en hun kinderen is een van de terugkerende thema's in Ozu”s films. Hij weet dit universele gegeven telkens weer fris te benaderen door er een subtiele nieuwe draai aan te geven. Actrice Setsuko Hara – dankzij haar peinzende ogen en charmante glimlach een van de meest gedenkwaardige vrouwelijke sterren uit Ozu”s films – speelde de dochter in Late Spring, en keert terug in Late Autumn als de gevoelige, zorgzame moeder met een vrijgevochten persoonlijkheid. Ditmaal legt Ozu meer nadruk op de behoeften en gevoelens van de dochter.

Ozu maakte vele films met een seizoen in de titel, overigens behalve de winter – een verwijzing naar de cyclische levensprocessen die geen duidelijk begin of definitieve conclusie kennen. In dit cyclische denken past ook Ozu”s eigen, steeds terugkerende onderzoek naar het gezinsleven, gefilmd in zijn vertrouwde stijl: een laag camerastandpunt waarbij de camera niet beweegt.

Details

Regisseur

Yasujiro Ozu

Productiejaar

1959

Productieland(en)

JP

Originele titel

Akibiyori

Lengte

125 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Late autumn remaster6
Late autumn3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op