Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Alice in wonderland 1951 3

Alice in Wonderland

Dallas Bower / US, FR, 1949

Wie in een konijnenhol valt, maakt de gekste dingen mee. Het overkomt het meisje Alice, dat in Wonderland belandt en kennismaakt met het Witte Konijn, Humpty Dumpty en de raadsels strooiende Mad Hatter. De Walt Disney Studio maakte in 1951 een kleurrijke animatieverfilming van Lewis Carrols beroemde vertelling.

Poster alice in wonderland

Als haar zuster haar een nogal langdradig verhaal vertelt – over geschiedenis en zo – begint Alice zich te vervelen. Maar net op het punt dat ze in slaap dreigt te vallen, verschijnt het Witte Konijn. Een konijn dat zich graag in echte mensenkleren hult, zoals een herenvest met een horloge aan een ketting.

arrogante rups

Wat volgt is het beroemde, knotsgekke verhaal van Lewis Carroll over een meisje dat afdaalt in de surrealistische wereld van dieren-die-net-mensen zijn, met al hun ijdelheden en onhebbelijkheden. Alice ontmoet de kibbelende tweeling Tweedledee en Tweedledum, de arrogante rups Caterpillar en de Mad Hatter, een mannetje met grote hoed dat bij voorkeur in onoplosbare raadsels praat (“Why is a raven like a writing-desk?”)

feest voor het oog

Lewis Carrolls vertelling was ook voor Walt Disney onweerstaanbaar. Zijn bewerking uit 1951 was een van de grote Disney-successen. De kleurrijke animaties waren een feest voor het oog, de begeleidende songs (“The Unbirthday Song”) Disney-zoetgevooisd maar nog altijd voorzien van Brits-ironische ondertoon, en de stemacteurs gaven ziel en kleur aan de Carroll-personages.

Details

Regisseur

Dallas Bower

Productiejaar

1949

Productieland(en)

US, FR

Originele titel

Alice in Wonderland

0

Drager

35mm

Alice in wonderland 1951 2
Alice in wonderland 1951
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op