Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Alleman3

Alleman

Bert Haanstra / NL, 1963 / 89 min.

Maandelijks in EYE: het beste van de Nederlandse cinema, voor expats en niet-Nederlands-sprekende bezoekers. Deze maand de klassieker Alleman van Bert Haanstra, met inleiding door Hans van der Windt, curator Collecties Beeld en Geluid.

Alleman1 0

Alleman

Deels met verborgen camera gefilmd portret van Nederland, waarin Haanstra de Nederlander betrapt op zijn eigenaardigheden. In de semi-documentaire wordt onze “volksaard” op licht ironische manier bekeken. Ook Haanstra zelf is als goedmoedig spottende zedenmeester een ras-Hollander. In de Engelse versie is Peter Ustinov te horen in de voice-over in plaats van Simon Carmiggelt, die met licht-ironische commentaar de juiste toon aansloeg. De documentaire werd veelvuldig bekroond en in 1965 genomineerd voor een Oscar en is gerestaureerd door Beeld en Geluid.

Glas

In deze Oscarwinnaar voor Beste Korte Documentaire zien we de kunst van het glasblazen als een ritmisch spel met het hete glas en de timing en precisie van de vakman. Een ingewikkeld handenballet demonstreert de kunst van het ouderwetse glasblazen, afgezet tegen de fabriek waar alles geordend is. Maar ook daar gaat wel eens wat mis, en dan zijn mensenhanden nog steeds de reddende engel in het productieproces. Restauratie door Beeld en Geluid.

Details

Regisseur

Bert Haanstra

Productiejaar

1963

Productieland(en)

NL

Originele titel

Alleman

Lengte

89 min.

Drager

DCP non-encrypted

Alleman2
Alleman1 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op