
Almacita di desolato
Felix de Rooy / NL, 1986 / 110 min.
Na hun eerste, in New York gesitueerde speelfilm Desiree (1984) keerden de Curaçaose filmmakers Norman de Palm en Felix de Rooy voor Almacita di desolato terug naar hun geboortegrond. Het verhaal, wortelend in de lokale mythologie waarin vervloekingen en geesten een prominente rol spelen, moet voor de gemiddelde Nederlandse kijker destijds een bevreemdende ervaring zijn geweest.

Marian Rolle, eerder te zien in Desiree, speelt Solem, een priesteres uit het dorpje Desolato, die de inwoners moet behoeden voor ziekte en onheil. De prijs die ze voor haar positie heeft betaald is dat ze niet kan praten en de lichamelijke liefde heeft moeten afzweren.
Als ze een gewonde man tegenkomt, bezwijkt ze toch voor diens charmes. Het is het Kwaad in hoogst eigen persoon, dat haar niet alleen bezwangert maar er ook voor zorgt dat ze, met haar dochtertje, wordt verstoten door de gemeenschap. Alleen een tocht naar het rijk der voorvaderen kan de vloek opheffen.
visuele kracht
Hoewel de film na zijn première op het Nederlands filmfestival wisselend werd ontvangen, was er unaniem waardering voor de visuele kracht ervan. Die was voor een flink deel te danken aan de inbreng van de Amerikaanse cameraman Ernest Dickerson, bekend van zijn werk met Spike Lee en tegenwoordig vooral actief als regisseur.
In een interview vertelde De Rooy wat hem voor ogen had gestaan: 'de schoonheid en de kracht van de Antilliaanse cultuur en natuur vast te leggen en kenbaar te maken aan de rest van de wereld.' Missie geslaagd.
Dit is onderdeel van
Details
Regisseur
Felix de Rooy
Productiejaar
1986
Productieland(en)
NL
Originele titel
Almacita di desolato
Lengte
110 min.
Taal
Papiaments
Ondertiteling
NLD
Drager
35mm
Onderdeel van
Black Light
Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.



Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.