Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
A Season Outside by Amar Kanwar

An Evening about Amar Kanwar

afbeeldingen 3, 4 & 5:Amar KanwarSuch a Morning, 2017(Video still)Single channel digital video, color, sound; 85 min. loopedCourtesy of the artist and Marian Goodman Gallery

13537kanwar2

a season outside

In A Season Outside (1997, 35') neemt Amar Kanwar het conflictgebied bij de grens tussen India en Pakistan als basis voor een intens persoonlijk en filosofisch cinematisch essay over de vele vormen van geweld en geweldloosheid. Kanwars film opent met het sluiten van de poort aan de grens bij Wagah-Atari, waar nationalistische agressie aan beide kanten de kop opsteekt. Dit geënsceneerde conflict laat zien hoe fysieke agressie zowel culturen als individuele menselijke geesten kan infecteren.

such a morning

Een beroemde professor in de wiskunde geeft zonder goede reden zijn baan op, en trekt zich terug in de wildernis waar hij in een verlaten treinwagon gaat wonen. Such A Morning (2017, 85'), eerder te zien op Documenta 14, stelt de existentiële vraag: hoe te leven in het heden?

Selene Wendt is de curator van een tentoonstelling die momenteel bij het Prins Claus Fonds te zien is, A Sheet of Paper Can Become a Knife. Deze avond vindt plaats in het kader van deze tentoonstelling en de Eye-tentoonstelling A Tale of Hidden Histories, en wordt georganiseerd in samenwerking met het Prins Claus Fonds.

over Amar Kanwar

Amar Kanwar (New Delhi, 1964) ontving 2017 de Prins Claus Prijs. Kanwar is kunstenaar, filmmaker en sociaal activist, die zich inzet voor het maken van kunst als antwoord op sociale rechtvaardigheid. Met zijn films en multimedia-installaties onderzoekt hij machtspolitiek, geweld, ecologie, seksualiteit en rechtvaardigheid. Zijn werk is vaak gebaseerd op verhalen uit conflictgebieden.

Om de impact van zijn werk te vergroten zorgt Kanwar ervoor dat zijn werken een breed publiek bereiken, van locale filmclubs en organisaties in de gemeenschappen waar de problemen het meest nijpend zijn, tot exposities en filmfestivals over de hele wereld. Zijn werk geeft aan hoe belangrijk het is om als individu of gemeenschap in verzet te komen, en dat poëzie en kunst als getuigenis kunnen dienen tegen onrechtvaardigheid.

Details

Onderdeel van

A Tale of Hidden Histories

Waarheid, feiten, herinneringen, werkelijkheid: zijn het allemaal constructies? De kunstenaars Broomberg & Chanarin, Omer Fast, Chia-Wei Hsu en Meiro Koizumi laten zien hoe film, video, maar ook diaprojectie, foto’s en geluid kunnen worden ingezet om het verleden te onderzoeken en te ‘ontmaskeren’.

Lees meer
Chia-Wei Hsu, Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased (2017)
A Season Outside by Amar Kanwar
Amar Kanwar, Such a Morning
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op