Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Sofia Exarchou / GR, AT, BG, CY, RO, 2023 / 116 min.

Op het eerste gezicht is het een zorgeloos groepje vrijbuiters: de animateurs die voor een karig loon het amusement in een Grieks strandhotel verzorgen. Voor een van hen komt de uiterste houdbaarheidsdatum van die illusie echter steeds dichterbij.

poster Animal (Sofia Exarchou, GR/AT/BG/CY/RO 2023)

Hotel Mirage luidt de bedrieglijke naam van een Grieks strandhotel uit de middenklasse. De clientèle is afkomstig uit het wat oudere toeristensegment, dat zich gewillig laat entertainen met dansvoorstellingen, bingo en aquarobics. Het is brood op de plank voor Kalia en haar jongere collega-animateurs die weinig reden tot klagen hebben, zolang ze de voordelen van een bohemienachtig bestaan maar kunnen genieten.

Dat gold ook lange tijd voor Kalia zelf, maar na negen jaar in de business openbaren zich de onvermijdelijke fysieke en mentale slijtageplekken. Aan een val in de discotheek waar de groep af en toe bijbeunt, houdt ze een akelige wond aan haar been over. Maar het is niet alleen fysieke pijn, die ze probeert weg te drinken of te verdoven door seks te bedrijven met willekeurige toeristen.

Kalia's leven is in feite plotloos en dus doet regisseur Sofia Exarchou ook geen moeite haar kijkers met geforceerde wendingen bij de les te houden. Het is de steeds doffer en vertwijfelder wordende blik in Kalia's ogen die het echte verhaal vertelt

Acteerprijzen

Animal, Sofia Exarchou's tweede film na Park (Previously Unreleased 2017), ging in wereldpremière op het Filmfestival van Locarno. Dimitra Vlagopoulou, de imponerende hoofdrolspeelster won daar – tezamen met Renée Soutendijk voor haar rol in Sweet Dreams – de twee acteerprijzen. Tevens winnaar van zeven prijzen bij de Hellenic Film Academy Awards, waaronder beste film, beste regie, beste scenario en beste montage.

Voorfilm

Voorafgaand aan Animal zie je de korte film Wijnwijven (3') uit 2018 van Esther Heerikhuisen. Deze animatiefilm begint als een taxi arriveert bij een club en drie vriendinnen uitstappent, gevolgd door een lawine wijnflessen. Tijdens hun avondje uit krijgen deze dames te maken met herkenbare uitgaanssituaties, zoals liederlijk dansen, vieze oude mannen en volgepropte toiletten.

Te zien in Eye en in landelijke bioscopen.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains scenes with alcohol and/or drug usePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Sofia Exarchou

Productiejaar

2023

Productieland(en)

GR, AT, BG, CY, RO

Originele titel

Animal

Lengte

116 min.

Taal

Grieks, Engels, Duits

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Animal (Sofia Exarchou, GR/AT/BG/CY/RO 2023)
still Animal (Sofia Exarchou, GR/AT/BG/CY/RO 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op